Kassa

OM: al 15.000 mensen kregen coronaboete opgelegd

09-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
politie-930x520
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft al ruim 15.000 coronaboetes opgelegd. Het vaakst aan mensen die onvoldoende afstand hielden. Daarnaast heeft het OM 294 coronagerelateerde misdrijfzaken onder zijn hoede. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die hoesten of spugen richting agenten of ziekenhuismedewerkers, waarbij de daders beweren dat ze besmet zijn met het coronavirus.
Het OM ontving 22.820 processen-verbaal van politieagenten of boa’s waarvan er 15.530 leidden tot een coronaboete. Een deel moet nog worden beoordeeld, een ander deel is teruggestuurd naar de politie of boa met het verzoek het proces-verbaal aan te vullen.
In 3014 gevallen zijn mensen het niet eens met de opgelegde boeten. Daar kijkt de officier van justitie opnieuw naar om te kiezen welke zaken aan de kantonrechter worden voorgelegd.

Jongeren naar bureau HALT

Tot 28 juni zijn 842 jongeren doorverwezen naar HALT, als alternatief voor de geldboete van 95 euro. Bij de HALT-afdoening wordt nog eens heel duidelijk uitgelegd wat het nut en de noodzaak is van de noodverordening en waarom het zo belangrijk is dat de jongere zich eraan houdt. Als de jongeren nogmaals in de fout gaan, krijgen ze alsnog een boete van 95 euro. Bij een derde overtreding kan het zijn dat de jongere zich voor de rechter moet verantwoorden.

Boetes voor meerderjarigen bedragen 390 euro. ANP
Wie voor zijn werk of stage later een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moet aanvragen, loopt de kans die niet te krijgen, liet Kassa onlangs zien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!