Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Ollongren: plek gevonden voor één miljoen huizen in 2030

9 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
nieuwbouw bouwen huis 930 x 520
Er is in Nederland ruimte gevonden om bijna een miljoen nieuwe huizen te bouwen, laat demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) de Tweede Kamer weten.
De komende negen jaar kunnen daarmee 961.000 nieuwe huizen worden neergezet, aldus de minister. Voor een derde (335.000 huizen) zijn de betrokken gemeenteraden al akkoord. Provincies, gemeenten en het ministerie hebben de plannen voor de bijna één miljoen woningen in 2030 in kaart gebracht. Per gemeente is te zien waar en hoeveel woningen er bij kunnen worden gebouwd.

'Bouw is al flink op gang gekomen'

Volgens Ollongren is er nu voldoende plancapaciteit, maar zal die de komende tijd nog worden verruimd omdat gemiddeld een derde van de plannen trager wordt uitgevoerd of soms niet doorgaat. Bovenop deze woningbouwplannen komen nog extra woningen, na het verbouwen van kantoren en winkels.
Volgens de minister is de woningbouw flink op gang gekomen. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn 21.000 woningen gerealiseerd. Dat is een stijging van 15 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en 19 procent meer dan twee jaar geleden. Eind maart zijn er 78.700 woningen bij gekomen ten opzichte van een jaar daarvoor.
Toch is het nog niet voldoende om aan de toenemende vraag naar woningen te voldoen, aldus Ollongren. Dat komt volgens haar omdat de bevolking de afgelopen vier jaar harder is gestegen dan was geraamd. In de jaren daarvoor bleef de woningbouw achter bij de planning door de economische crisis.
Vooralsnog is er dit jaar een tekort van 279.000 woningen. Het nijpendst is de woningnood in Flevoland, Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Tot 2025 zal dat tekort waarschijnlijk eerst nog toenemen om daarna "gestaag af te nemen", aldus de minister.

Miljarden nodig

Ondertussen hebben de regionale overheden wel 13,7 miljard euro nodig om de plannen voor woningbouw te realiseren. Zonder een bijdrage van het Rijk zullen gemeenten en provincies afspraken over de bouw van honderdduizenden huizen niet nakomen, blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek naar de financiering van woningbouwplannen in opdracht van minister Ollongren. Zonder financiële steun zal de bouw van 345.000 van de geplande 900.000 woningen in 2030 niet van de grond komen. ANP/FD 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

miennaamishaaz
miennaamishaaz9 jun 2021 - 13:11

enigst probleem wat je dan krijgt is mensen die echt een huis nodig hebben en van een minima inkomen moeten rondkomen deze huizen of de huur van deze huizen niet kunnen betalen