Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ollongren: 20 miljard vanuit Rijk nodig voor bouw huizen

22-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
bouw huizen 1127

De bouw van honderdduizenden woningen komt in gevaar als de Rijksoverheid niet met 20 miljard euro aan investeringen bijspringt. De investeringen zijn nodig om projecten te realiseren in veertien woningbouwlocaties, schrijft demissionair minister Wonen Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. Het gaat tot 2040 om zo'n 440.000 woningen, die vooral binnen grote steden komen.

Uit onderzoek van adviesbureau Rebel in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat vooral geld gestopt moet worden in infrastructuur. Verder moeten 210.000 van de te bouwen 440.000 woningen in de komende tien jaar al worden gebouwd. Dat is een flink deel van het totale aantal van 900.000 woningen die tot 2030 in Nederland gebouwd moeten worden tegen het woningtekort.

De veertien projecten die onder de loep zijn genomen, "zijn stuk voor stuk complexe, grootschalige gebiedsontwikkelingen, veelal binnenstedelijk, een aantal buitenstedelijk", schrijft Ollongren.

Volgend kabinet moet knoop doorhakken over investering woningbouw

Het grootste deel van de kosten wordt door private geldschieters gedekt. Van de 33 miljard euro aan benodigde publieke investeringen, is bijna twee derde nog niet gedekt. Of het Rijk inderdaad de knip trekt om te zorgen dat de woningen worden gebouwd, is aan een volgend kabinet.

Eerder bleek al uit onderzoek dat provincies en gemeenten ongeveer 13,7 miljard euro tekort komen om de komende jaren voldoende te bouwen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!