Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Olieprijzen en crisis zetten winst Shell onder druk

30-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
shell 1127
In het eerste kwartaal van 2020 zag olie- en gasbedrijf Shell zijn winst halveren. Als gevolg van de coronacrisis en de gezakte olieprijs had de onderneming last van een dalende vraag. Zo kwam de winst van het Nederlands-Britse bedrijf in vergelijking met 2019 53 procent lager uit, op een totaal van 2,9 miljoen dollar. In het eerste kwartaal van 2019 hield Shell onder de streep nog 5,3 miljard over.
De productie van de fossiele brandstoffen door het bedrijf daalde echter nauwelijks; deze lag 1 procent lager dan in 2019. Om de kosten te beperken nam Shell stappen. Ook verlaagde het de investeringen. Het bedrijf beloont aandeelhouders zoals gebruikelijk met dividend, maar verlaagde de driemaandelijkse uitkering naar 0,16 dollar per aandeel vanwege "het risico op een langdurige periode van economische onzekerheid, zwakkere prijzen, hogere volatiliteit en onzekerheid over de vraag" naar olie en gas.

Wat betekent dit voor de aandeelhouders?

Al eerder besloot Shell om de volgende tranche van een aandeleninkoopprogramma niet door te zetten. Volgens het bedrijf blijft het belonen van aandeelhouders een belangrijk onderdeel van de financiële basis. Zodra de omstandigheden het toelaten zal het bedrijf aandeelhouders weer meer gaan belonen. ANP

Meer over:

olie, gas, shell, coronacrisis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!