Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Olijfolie in supermarkt dreigt nog duurder te worden

10-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4628 keer bekeken
  •  
olijfolie lepel 1127

Olijfolie in de supermarkt dreigt veel duurder te worden. In Spanje is het al een tijdlang erg droog en heet. Dat is is slecht nieuws voor de olijfolieproductie. Als de weersomstandigheden niet snel verbeteren, wordt de oogst volgens Spaanse boeren dit jaar "een catastrofe." 

Nederlanders waren de laatste tijd al een stuk meer kwijt aan olijfolie. Die was in maart mede door de inflatie bijna 19 procent duurder in de supermarkt dan een jaar eerder. 

"Twee jaar slechte oogst op rij is een ramp"

Spanje is jaarlijks goed voor 50 procent van de totale olijfolieproductie ter wereld. Vanwege extreme temperaturen en een gebrek aan regen viel de productie in 2021-2022 flink tegen. De kans bestaat dat dit scenario zich dit seizoen weer voordoet.

"Kijkend naar de vooruitzichten, lijkt het bijna al een gegeven dat het opnieuw een slecht jaar wordt", zegt Rafael Sánchez de Puerta van Dcoop, de grootste olijfcoöperatie van Spanje. "We kunnen best omgaan met één moeilijk jaar, dat is onderdeel van de natuurlijke groeicyclus. Maar twee jaar op rij wordt een ramp. Veel olijfgaarden staan op omvallen."

Prijs olijven schiet omhoog in 2023

Ook voor de consument is dat een somber vooruitzicht. "De wereldwijde prijs van olijfolie is zwaar afhankelijk van Spanje", zegt directeur Rafael Pico van Asoliva, de Spaanse vereniging voor producenten en exporteurs van olijfolie. De afgelopen maanden is de prijs al omhoog gegaan. Medio april kostte een ton olijven 5800 euro, terwijl voor diezelfde hoeveelheid in januari nog 5300 euro betaald moest worden. In januari 2022 was de prijs voor een ton olijven nog 3500 euro.

Droog en heet

Nooit eerder was het in april zo warm als afgelopen maand in Spanje. Daarnaast viel er met 14,2 millimeter regen nog geen kwart van de normale neerslag voor de maand. Daarmee was het de droogste aprilmaand sinds het begin van de metingen in 1961, aldus de Spaanse weerdienst Aemet. Het probleem speelt echter al langer, zegt Cristobal Cano van de boerenvakbond UPA in Andalusië. "Sinds januari heeft het amper geregend. De grond is erg droog. Als er niet radicaal iets verandert in de komende weken, wordt het een catastrofe." ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!