Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Olieprijzen gaan hard omlaag

14-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
benzine tanken diesel olie 930 520
De olieprijzen gaan in rap tempo omlaag. Dinsdag was tussentijds sprake van prijsdalingen rond de 7 en 8 procent. Volgens kenners gingen het om de grootste duikeling in zeker drie jaar op de oliemarkt. Waarschijnlijk worden benzine en diesel aan de pomp komende tijd ook weer goedkoper.
Inmiddels wordt er voor een vat Brent, de maatstaf voor olie uit Europa, Afrika en het Midden-Oosten, minder dan 65 dollar neergeteld. Amerikaanse olie wordt voor minder dan 55 dollar verhandeld. De prijs van een vat Brentolie zakte vrijdag al door de grens van 70 dollar. Begin oktober bereikte de olieprijzen nog het hoogste niveau in vier jaar. Voor Brent lag de piek toen op dik 86 dollar per vat.

Amerikaanse olieproductie in de lift

De prijsdalingen komen mede door de toestemming die acht landen hebben gekregen van de Verenigde Staten om toch olie te blijven kopen van Iran, na het ingaan van de Amerikaanse sancties tegen het land. De Amerikaanse olieproductie en voorraden zitten de laatste tijd bovendien in de lift.

Plannen om de prijs te stutten

Maar terwijl het aanbod aan olie ruim is, heeft oliekartel OPEC zijn verwachtingen voor de vraag naar olie juist naar beneden bijgesteld. Landen van de OPEC zijn zelfs al met plannen gekomen om de productie te verlagen om daarmee de prijs te stutten. Dat laatste is tegen het zere been van president Donald Trump, die lage olieprijzen als een zegen ziet. Volgens hem zouden de prijzen, gelet op de huidige voorraden, nog verder moeten dalen.

Prijs aan de pomp

De ontwikkeling van de olieprijzen is niet een-op-een te vertalen naar de prijzen aan de pomp. Het blijft altijd de vraag hoe snel oliemaatschappijen alles verrekenen in hun tarieven. De prijs voor benzine in Nederland bestaat daarnaast voor meer dan de helft uit belastingen. Toch geven prijsvergelijkingssites aan dat er bij goedkope tankstations de laatste dagen al weer Euro 95 kan worden getankt voor minder dan 1,50 euro per liter. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!