Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Olieprijs remt reislust

12-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vliegtuig_006_23.jpeg
Hoewel het jaar goed begon voor de Europese toerismebranche, vlakt het herstel nu af. Sinds een paar weken is het tempo eruit bij de luchtvaartmaatschappijen en het herstel in de hotelsector lijkt over de piek heen te zijn. Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde kwartaalrapportage en vooruitblik van de European Travel Commission (ETC).
De afnemende reislust heeft onder andere te maken met de hoge olieprijs, waardoor reizen duurder wordt. Bovendien neemt het besteedbare inkomen van consumenten daardoor af. Omdat de luchtvaartmaatschappijen vanaf het begin van het zomerseizoen flink meer vliegtuigen inzetten en het groeitempo van de vraag afvlakt, zouden tickets volgens de ETC de komende tijd wel goedkoper moeten worden. Dat zou de vraag dan weer kunnen stimuleren.
De hotels zullen de komende tijd niet veel voller komen te zitten dan nu het geval is. De prijzen gaan nog wel omhoog, omdat de vraag nog steeds groter is dan vorig jaar.
Japanners gaan dit jaar naar verwachting veel minder vaak op reis. De ETC schat op basis van eerdere crises dat het uitgaand toerisme met 10 procent daalt. Europa zal daar niet heel veel last van hebben; Japanse toeristen blijven de laatste jaren al veel vaker in de Aziatische regio.
Binnen Europa staat Nederland op de achtste plaats als bestemming waar Japanners naartoe gaan.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!