Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

OESO: Belastingregels vooral gunstig voor huizenbezitter

16-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
199 keer bekeken
  •  
woning huis hypotheek woz verkopen koop 1127
De belastingregels in Nederland zijn nu vooral gunstig voor huizenbezitters. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking (OESO) in een rapport over de Nederlandse woningmarkt en economie. Om verdere scheefgroei tussen kopers en huurders tegen te gaan, zou het belastingsysteem veranderd moeten worden. Op die manier komt er meer ruimte komt voor investeringen in huurwoningen in de vrije sector, verwacht de OESO.
Verder moet de woningbouw worden versneld door de planningsprocedures te versimpelen. Dat draagt bij aan een groter woningaanbod en helpt de sterk stijgende prijzen van koopwoningen af te remmen, adviseert de OESO.

'Nadelen aan vastgoedbeleggers inperken'

Wat niet helpt tegen scheefgroei is vastgoedbeleggers verbieden om woningen te kopen en dan te verhuren, stelt de denktank uit Parijs. Steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amsterdam en Eindhoven willen zo'n verbod gaan invoeren voor bepaalde wijken, als de wetgeving die dat mogelijk maakt landelijk geregeld is.
Door de krapte op de woningmarkt staan maar weinig huizen of panden te koop en grote beleggers kunnen meer geld bieden dan particuliere kopers. De steden willen daarom wijken aanwijzen waar een beleggersverbod gaat gelden om zo de positie van starters en doorstromers te verbeteren. Zij hoeven dan niet meer te concurreren met beleggers.
Maar volgens de OESO zitten hier ook nadelen aan. Bepaalde groepen huizenkopers zullen weliswaar wat voordeliger uit zijn, maar voor degenen die afhankelijk zijn van het huren van een woning in een toch al krappe vrije huurmarkt pakt de maatregel minder goed uit. Die huurders krijgen waarschijnlijk minder opties als investeerders in huurwoningen worden geweerd. ANP/OESO
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!