Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Obstakels voor e-shoppen in Europa verdwijnen

21-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
webwinkel webshop
Consumenten kunnen vanaf eind volgend jaar makkelijker online spullen of diensten aanschaffen in een ander EU-land. Buitenlandse websites mogen hen dan niet meer weigeren, naar een andere site doorsturen of eisen dat ze betalen met een creditcard uit een ander land.

Geoblocking

De lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben een akkoord bereikt om dit zogenoemde geoblocking te beperken. De huur van een auto of het kopen van een koelkast, kaarten voor concerten of pretparken wordt daardoor makkelijker.

Nog steeds beperkingen

Er zijn overigens nog wel beperkingen: de verkoper wordt niet verplicht om te leveren in landen waar hij normaal niet actief is. Andere vormen van geoblocking, zoals in het buitenland via internet naar nationale televisieprogramma's kijken, vallen niet onder deze wet.

"Einde aan onrechtvaardige discriminatie"

,,We hebben vandaag een einde gemaakt aan ongerechtvaardigde discriminatie bij onlineshoppen, aldus EU-commissaris Andrus Ansip (Digitale Markt). ,,Dit zal tegen volgend jaar kerst realiteit zijn.’’

Volgende stap

,,De volgende stap is het omlaag brengen van de prijs voor het bezorgen van pakjes over de grens’’, kondigt zijn collega Elzbieta Bieńkowska (Interne Markt) aan.

Rechten van consumenten moet beter worden beschermd

Het Europees Parlement wil daarnaast dat de rechten van consumenten bij online-aankopen van software, e-books, muziek en games, beter worden beschermd. Zij moeten meer mogelijkheden krijgen verhaal te halen als er iets mis mee is. De garantietermijn wordt minimaal twee jaar, als het aan het parlement ligt. Hierover moet nog wel worden onderhandeld met de lidstaten.

Download gratis app als aankoop

Het parlement wil verder dat het downloaden van gratis apps wordt beschouwd als aankoop, zodat ook daarvoor consumentenrechten gelden. ,,Als de app er bijvoorbeeld voor zorgt dat je smartphone crasht, gratis of niet, dan moet de verkoper dat repareren'', aldus SP-Europarlementariër Dennis de Jong. ANP

Meer over:

e-shoppen, europa
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!