Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NZa: ziekenhuizen moeten geen advies geven over zorgverzekering

10-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
293 keer bekeken
  •  
arts-930x520

Patiënten moeten niet door zorgverleners worden aangespoord om over te stappen naar een andere zorgverzekering, zegt De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). "We zien dat sommige ziekenhuizen als gevolg van onderhandelingen met zorgverzekeraars patiënten proberen te bewegen om over te stappen. Dit mogen zij niet doen", aldus de autoriteit.

Ziekenhuizen en andere zorgverleners onderhandelen met zorgverzekeraars voor contracten in 2022. Haaglanden Medisch Centrum toont op zijn site een reeks verzekeraars met bij elk van hen een groen, geel of rood stoplicht. Wie er zeker van wil zijn dat haar of zijn rekening volgend jaar volledig wordt betaald, doet er maar beter aan eentje met een groen stoplicht te kiezen, houdt Haaglanden Medisch Centrum patiënten voor. De NZa roept op om in dit na te laten.

Waarschuwing voor misleiding

"Als zorgaanbieders patiënten gedurende hun eigen contractonderhandelingen adviseren om over te stappen, kan sprake zijn van misleiding", zegt de zorgautoriteit, zonder zelf namen van echte boosdoeners te noemen. "Voorbeelden van misleiding zijn zorgverleners die op hun website subjectieve of eenzijdige informatie geven over een zorgverzekeraar. Hierdoor worden patiënten op het verkeerde been gezet." De autoriteit roept zorgaanbieders op om "hun patiënten niet te betrekken bij discussies over de zorginkoop". Volgens een woordvoerder moeten ze dat "lekker achter de deur" uitvechten.

De NZa wijst de zorgverzekeraars er op hun beurt op dat zij mensen goed moeten informeren, ook over met wie ze al wel of nog geen contract hebben afgesloten. Ook vraagt de autoriteit de verzekeraars de zorgverleners voldoende financiële ruimte te geven in deze moeilijke tijd. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!