Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

NZa onderzoekt contracten zorgverzekeraars

5 nov 2014
  •  
leestijd 1 minuten
Dokter_2_76.jpg
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) neemt de afspraken onder de loep tussen zorgverzekeraars en personen en instellingen die zorg verlenen. De autoriteit wil weten of het terecht is dat er zo veel wordt geklaagd over de contracten die voor 2015 moeten worden gesloten.
GGZ en eerstelijnszorg
Als het onderzoek van de NZa klaar is, moet duidelijk worden waar mensen precies terechtkunnen voor welke zorg en hoeveel zorg er is ingekocht door de verzekeraars. De NZa begint in december en wil het onderzoek in februari af hebben.
De NZa kijkt in eerste instantie naar delen van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de eerstelijnszorg (onder meer tandarts, fysiotherapeut en psycholoog). Ook wordt de inhoud van de contracten onderzocht in sectoren waar het komend jaar veel verandert, zoals de wijkverpleging. ,,Als blijkt dat de zorgverzekeraars niet genoeg zorg hebben ingekocht, spreekt de NZa ze daarop aan.''
Voldoende zorg inkopen
Zorgverzekeraars moeten voldoende zorg inkopen, aldus de NZa. ,,Die moet betaalbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit zijn.'' Verzekeraars mogen daarbij kiezen met wie zij een contract sluiten. Met het onderzoek naar de afspraken wil de NZa ook antwoorden krijgen op vragen als: Maken de verzekeraars voor 2015 andere afspraken dan in eerdere jaren? Maken de contracten doelstellingen als 'meer zorg dichter bij huis' waar? ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!