Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NZa houdt verzorgen wijkverpleging in de gaten

22-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ouderenzorg thuiszorg rolstoel 930 x 520
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat de komende maanden scherp in de gaten houden of zorgverzekeraars zich houden aan hun zorgplicht op het gebied van wijkverpleging. Aanleiding daarvoor zijn signalen over patiëntenstops omdat zorgorganisaties niet genoeg geld krijgen van verzekeraars.
Alternatief
Zorgverzekeraars zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun verzekerden voldoende wijkverpleging krijgen. Dat betekent dat ze voor een alternatief moeten zorgen als een bepaalde aanbieder van wijkverpleging geen nieuwe klanten meer aanneemt. De zorgverzekeraar moet de patiënt dan doorverwijzen naar een aanbieder die wel plaats heeft. Zo nodig moet er extra zorg worden ingekocht.
Wijkverpleging
De verzekeraars en wijkverpleging liggen al tijden in de clinch met elkaar over de zorgbudgetten. Volgens de wijkverpleegbranche zijn deze te laag omdat een groeiend aantal mensen wijkverpleegkundige hulp nodig heeft. Daarnaast neemt ook het aantal ouderen met complexe problemen toe. Brancheorganisatie ActiZ waarschuwde eerder deze week dat het tekort voor wijkverpleging dit jaar naar verwachting uitkomt op ruim 180 miljoen euro.
Te krap inkopen
Ook over de lopende onderhandelingen over zorgcontracten voor volgend jaar maken brancheorganisaties zich zorgen. Volgens de NZa zijn er signalen van zorgaanbieders dat verzekeraars te krap inkopen. De NZa houdt de komende tijd onder meer in de gaten of verzekeraars zich houden aan de regels rond zorginkoop en of zij voldoende bereikbaar zijn. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!