Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA: wees terughoudend met consumptie eieren

02-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
doosje eieren 930
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert consumenten voorlopig terughoudend te zijn bij het eten van eieren. Pas als alle pluimveebedrijven waar mogelijk het gif fipronil is gebruikt zijn onderzocht, is duidelijk of de eieren helemaal veilig zijn, zei de tweede man van de NVWA, Freek van Zoeren, in Nieuwsuur .
Tegen het weekeinde zijn de onderzoeken van de bijna tweehonderd verdachte bedrijven klaar, denkt Van Zoeren. "Als iemand zegt, nou ik kan leven zonder een ei te eten tot zondag, zou ik dat aanraden", zei de plaatsvervangend inspecteur-generaal van de dienst.
Update NVWA: Terughoudend met eieren met code
Een woordvoerder van de NVWA verklaart woensdag tegenover Omroep Gelderland dat Van Zoeren alleen eieren bedoelt die een verdachte code hebben. "Meneer Van Zoeren had het niet over alle eieren. Het gaat alleen om eieren van bedrijven met de door ons gecommuniceerde codes", zegt de woordvoerder. "Eieren die nu geleverd worden aan winkels, bevatten geen fipronil. Alle eieren met verkeerde codes zijn gisteren uit de winkels gehaald."
'Rectificeren'
Voedselwaakhond foodwatch vindt naar aanleiding van Van Zoerens uitspraken dat de NVWA zo snel mogelijk het advies aan consumenten over de consumptie van eieren op zijn website moet rectificeren. Daar wordt volgens foodwatch nog gesteld dat consumenten gerust eieren kunnen eten, als de code op de eieren maar niet overeenkomt met de lijst van de NVWA met besmette eieren.
LTO: onnodig advies
Eric Huber van  boerenbelangenorganisatie LTO is ontstemd over het advies van de NVWA in Nieuwsuur: "Het is verschrikkelijk en ook totaal onnodig, want in de winkels liggen nu alleen maar eieren die niet geblokkeerd zijn. Die zijn dus veilig", aldus Hubers in het NOS Radio 1 Journaal. LTO en de NVWA overleggen vandaag verder over de affaire met de eieren die zijn besmet met het giftige fipronil.
Codes naar buiten gebracht
Afgelopen maandag bracht de NVWA het advies naar buiten om eieren met de codestempel X-NL-40155XX niet te eten. Het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid.
Daarnaast is er een lijst bekendgemaakt ( kijk hier ) met codes van eieren die beter niet door kinderen kunnen worden gegeten.
Vragen en antwoorden over gif in eieren: website NVWA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!