NPO
Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

NVWA waarschuwt voor varkenspest in etensresten

5 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
varken_930x520
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat informatieborden over de Afrikaanse varkenspest plaatsen op parkeerplaatsen langs snelwegen en bij natuurgebieden. Op de in totaal 150 borden worden transporteurs, reizigers en recreanten opgeroepen om geen etensresten achter te laten in de natuur.
Afrikaanse varkenspest is een besmettelijke ziekte die voorkomt bij varkens en zwijnen. De ziekte komt vooral voor in Oost-Europese landen en is onlangs vastgesteld bij enkele wilde zwijnen in de Belgische Ardennen. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen, maar kan wel worden overgebracht op varkens en wilde zwijnen via besmet varkensvlees zoals ham of worst.

Besmet broodje in natuur

,,Zo kan iemand afkomstig uit Oost-Europa zonder het te weten een broodje bij zich hebben met besmet vlees. Bijvoorbeeld gekocht op de lokale markt. Als dat hier in de natuur gegooid wordt en een wild zwijn eet het, dan kan het beest besmet worden. En dat vervolgens weer doorgeven aan varkens", aldus een woordvoerder.
De eerste informatieborden zijn geplaatst op de parkeerplaatsen Oeienbosch en de Beerze aan de A67. Op vrijdag en zaterdag worden alle 150 borden geplaatst in leefgebieden van wilde zwijnen en in grensgebieden met België en Duitsland.

Kans op verspreiding varkenspest klein

Het ministerie van Landbouw acht de kans klein dat de Afrikaanse varkenspest zich naar Nederland verspreidt. Nederland neem alle mogelijke maatregelen, zegt minister Carola Schouten. ,,Vrachtwagens die uit besmet gebied komen worden extra gereinigd, de zwijnen in Nederland worden regelmatig gecontroleerd op de varkenspest en alles is erop gericht om de wilde zwijnen in de voor hen aangewezen gebieden te houden." ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!