Kassa

NVWA wijst op ernstige gezondheidsrisico's bij nieuw soort steroïden

03-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
870 keer bekeken
  •  
sterk fitness anabolen steroiden 1127
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van een nieuw soort steroïden, genaamd SARM's, op de Nederlandse markt. De selectieve androgeenreceptor modulatoren (SARM's) hebben volgens verkopers dezelfde gewenste effecten als anabole steroïden, maar dan zonder de bijwerkingen. De verboden middelen zijn te vinden via het internet. In het fitness- en bodybuildingcircuit zijn de middelen erg populair. Het gebruik van SARM's zou de snelste, nieuwste manier zijn om veel spiermassa te kweken.
De NVWA raadt aan geen SARM's te gebruiken, omdat je ernstige gezondheidsschade kunt oplopen. Er zijn ernstige bijwerkingen na het gebruik van de middelen gemeld. Zo zijn er klachten als leverfalen, nierfalen, hoge bloeddruk, haarverlies, huiduitslag, impotentie, agressie en verslechterd zicht gemeld. Wat de gezondheidseffecten van SARM's op de lange termijn zijn, is nog onbekend. Heb je de middelen gebruikt? Dan is het advies om bij klachten de huisarts te raadplegen.

SARM's experimenteel middel

SARM's zijn experimenteel middelen. Het is nog niet duidelijk of de middelen geschikt zijn voor gebruik door mensen. Tot nu toe zijn de middelen alleen nog getest op proefdieren. Preparaten bevatten aak grotere hoeveelheden SARM's dan de doses die in proefdieronderzoek en humane trials worden beproefd.

Toename in handel SARM's

De NVWA constateert een toename in de handel van deze middelen. Er zijn allerlei voorbeelden van SARM's die de NVWA heeft aangetroffen, zoals ostarine, ibutamore, ligandrol, testolone en cardarine. Je vindt hier een volledige lijst op de website van de NVWA.
Bron: RIVM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!