Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA: veel mis met houten speelgoedtreintjes

21-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
trein
Met houten speelgoedtreintjes is het nodige mis, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Liefst twee derde voldeed bij een onderzoek niet aan de wettelijke normen. Vijf van de onderzochte treintjes bleken voor kinderen ronduit gevaarlijk. Schoorstenen, magneetjes en andere kleine onderdelen zaten bijvoorbeeld niet goed vast, met verstikkingsgevaar tot gevolg.
Op de website van de NVWA staat een overzicht met foto’s van de onderzochte houten speelgoedtreintjes op merknaam dat consumenten kunnen raadplegen.

'Strenge eisen mogelijk ontlopen'

Van 14 onderzochte sets is de verkoop verboden. In de meeste gevallen gebeurde dat niet wegens acute gevaren, maar omdat het speelgoed ten onrechte was voorzien van een waarschuwing dat het niet geschikt zou zijn voor kinderen onder de 3 jaar. Terwijl juist peuters het meeste spelen met houten speelgoedtreintjes. De NVWA heeft daar wel een verklaring voor. "De strengere testen die gelden voor speelgoed voor de jongste kinderen worden hiermee mogelijk ontlopen."
Volgens de NVWA geeft het onderzoek "een representatief beeld van de markt". De vijf fabrikanten waarbij ernstige overtredingen werden geconstateerd, kregen eerder al opdracht hun afnemers en klanten te waarschuwen. De toezichthouder raadt het gebruik ervan af. Het gaat om treintjes van de merken Eichhorn, Little Dutch, Mentari, Tooky Toy en Viga Toys.

Dat het ook veilig en volgens de regels kan, bewijzen onder meer HEMA en IKEA. Hun treinsets doorstonden alle testen van de NVWA probleemloos.

Bronnen: ANP/NVWA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!