Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA: 'Transporteurs moeten aan eisen veetransport voldoen'

30-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP_veewagen_930x520
De transportsector moet zorgen dat veetransporten voldoen aan de eisen. De transportbedrijven zijn aan zet, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De dienst reageert op een alarmsignaal van Wakker Dier, dat steeds vaker dichte veewagens ziet opduiken waarin varkens, schapen en kalfjes niet meer zichtbaar zijn voor het publiek. Vaak voldoen deze wagens niet aan de wet, onder meer doordat de ventilatie niet deugt of verplichte toegangsdeuren voor inspecteurs ontbreken.
Harder optreden
Wakker Dier riep de NVWA op om harder op te treden tegen transporteurs die de regels aan hun laars lappen. "Onze inspecteurs bevestigen het beeld van Wakker Dier. Maar het is aan de transporteurs om het probleem op te lossen. Wij als NVWA zien daarop toe. Treedt er geen verbetering op, bijvoorbeeld door camera's in de wagens, dan kunnen wij boetes uitdelen of transporten weigeren", aldus een woordvoerder van de controledienst.
Te weinig ventilatie
Volgens het onderzoek komt het regelmatig voor dat de ventilatoren in de geklimatiseerde trucks te weinig capaciteit hebben voor ventilatie en koeling. Dat veroorzaakt stress, onrust, verwondingen en soms zelfs sterfte bij de dieren. Dichte veewagens  beschermen wel tegen rijwind, kou, zon en plotselinge temperatuurverschillen. Ook is de kans op ziekteverspreiding kleiner.
Nodig voor Beter Leven-keurmerk
Voorzitter van Vee&Logistiek Nederland Henk Bleker is woest op Wakker Dier. "Waardeloos, één van de slechtste rapporten van Wakker Dier die ik ooit heb gelezen." Volgens hem heeft de organisatie de zaak echt niet goed onderzocht. "Daarbij is dit type vervoer ingevoerd mede op verzoek van de Dierenbescherming en is het ook vereist voor het Beter Leven-keurmerk. Deze vervoerswijze geeft minder stres, minder diaree en minder luchtwegproblemen bij de dieren." Volgens Bleker zijn de boetes voor ondeugdelijk vervoer "de laatste jaren op de vingers van maximaal twee handen te tellen en dat bij miljoenen dieren". ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!