Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA: Pas op voor huidbleekmiddelen met illegale stoffen

23-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
creme smeren middel 1127

Een aantal huidbleekmiddelen blijkt verboden ingrediënten te bevatten, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om hydrochinon, corticosteroïden en kwikverbindingen. Ze troffen dit aan bij bijna een op de drie inspecties naar huidbleekmiddelen.

De NVWA waarschuwt deze producten niet te gebruiken. Bij gebruik kan er permanente schade aan de huid worden toegebracht. Ook kan het de hormoonbalans verstoren of schade aan het zenuwstel veroorzaken.

Verbod sinds 2001

Hydrochinon, corticosteroïden en kwikverbindingen zijn niet toegestaan vanwege schadelijke bijwerkingen. Hoewel er al een verbod is ingesteld sinds 2001, worden er nog steeds huidbleekmiddelen met een of meer van deze bestandsdelen (illegaal) verkocht. 

Waarschuwingen en boetes

De NVWA heeft in 2021 88 verkooppunten geïnspecteerd om na te gaan of de huidbleekmiddelen met de illegale stoffen worden verkocht. 21 keer is er een rapport opgemaakt van de bevindingen, 4 keer is er een waarschuwing gegeven en er zijn 10 boetes opgelegd.

Bron: NVWA

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!