Kassa

'NVWA moet advies eieren rectificeren'

02-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Foodwatch
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet zo snel mogelijk het advies aan consumenten over de consumptie van eieren op zijn website rectificeren, stelt voedselwaakhond foodwatch woensdag.
Op de website wordt nog steeds gesteld dat consumenten gerust eieren kunnen eten, als de code op de eieren maar niet overeenkomt met de lijst van de NVWA met besmette eieren. Van die eieren heeft de inspectie al geconcludeerd dat ze te hoge gehalten fipronil bevatten.
'Ander advies in Nieuwsuur'
,,Dit advies staat recht tegenover het advies dat de hoogste baas van de NVWA gisteren op Nieuwsuur gaf. Daar raadde hij aan tot zondag geen eieren te eten omdat dan pas de uitslagen van alle verdachte bedrijven bekend zijn. Hij ontkende in het programma dat de NVWA advies gaf dat de consumptie van eieren veilig is. De NVWA zet telkens het licht op groen voor consumenten rond de veiligheid van eieren maar moet daar nu al tweemaal op terugkomen'', aldus foodwatch.
De consumentenorganisatie vermoedt dat de inspectiedienst vooral ,,de schade voor ei-bedrijven wil beperken in plaats van de schade voor de volksgezondheid.''
Bij de NVWA was woensdagochtend niemand bereikbaar voor commentaar. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

gypsyjoy
gypsyjoy11 okt. 2017 - 12:36

De hele wereld drijft op bangmakerij. Zo houdt je de mens onder de duim.

harryromijn
harryromijn2 aug. 2017 - 16:02

De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) test bij proefdieren wanneer een dosis net geen schade oplevert, deelt die waarde voor de zekerheid door honderd en bepaalt zo de veilige dosis. Mensen mogen dagelijks 0,0002 milligram fipronil per kilogram lichaamsgewicht binnen krijgen en in één keer 0,009 milligram per kilogram, daarboven sluit de EFSA niet langer uit dat er gezondheidsrisico’s ontstaan. Oftewel: 100 kg lichaamsgewicht = 0,02 fipronil inname oftewel: bij een ei met 0,021 mg/kg ( en een ei van M (middel) 53-63 gram) dus: 1 kg eieren opeten. DAGELIJKS. Bij…58 g per ei dus.. zo’n 17 eieren… PER DAG .  Je zou er van gaan kakelen... Om die 0,009 te halen... dus voor een 100 kg wegende persoon: een inname van 0,9g fipronil.. bij wederom die eieren met 0,021 mg/kg... 4,3 kg ei, oftewel: 74 eieren... in EEN dag...En dan nog zitten we met marge van 100x !Voelt u zich nu ook belazerd, op het verkeerde been gezet, paniek aangejaagd enz... ? ?zie https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoe-schadelijk-is-het-in-eieren-aangetroffen-gif-fipronil-eigenlijk~a4509296/

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!