Kassa

NVWA gaat onhygiënische restaurants online openbaren

31-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
restaurant eten 930 520

Vanaf komende week krijgen restaurants, eetcafés en snackbars met een onhygiënische keuken digitaal de toenaam 'viespeuk', meldt De Telegraaf. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt de horecabranche dat ondernemers die de voedselveiligheidsregels aan de laars lappen vanaf 1 september online worden vermeldt.

Van alle gecontroleerde restaurants en eetcafés in heel Nederland worden de hygiëneprestaties openbaar. In 2019 voerde de NVWA ruim 17.500 inspecties uit, waarbij problematische bedrijven meerdere bezoeken kregen. In de jaarrapportages werden excessen beschreven, maar dit gebeurde altijd geanonimiseerd. Hier gaat verandering in komen. Als gast kun je straks online de restaurantnaam invoeren om de meest recente keuringsrapporten in te zien. Vanaf 1 september zal alleen nog niet een complete lijst van restaurants in te zien zijn, omdat de inspecties vanuit de NVWA vanwege corona op een lager pitje staan.

Digitale schandpaal

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is tegenstander van de digitale schandpaal. "Momenteel worden lang niet alle bedrijven gecontroleerd, waardoor een eerlijk speelveld ontbreekt. Er is nu te veel kans op willekeur", aldus directeur Dirk Beljaarts.

KHN vindt het goed dat er bij excessen wordt ingegrepen door de NVWA maar vreest voor reputatieschade. "Het kan niet zo zijn dat er meteen een publicatie volgt, zodra er één keer iets misgaat. Dit heeft een enorm effect op de bedrijfsvoering", zegt Beljaarts. De belangenbehartiger pleit voor een herkeuring na bijvoorbeeld twee weken. Dat zou ondernemers de tijd geven om dingen aan te passen om alsnog van de lijst te worden gehaald.
KHN waarschuwt ook voor het gevaar van willekeur per regio. Volgens de brancheorganisatie is de NVWA ook naar eigen zeggen onderbezet en kunnen ze daardoor nooit alle horecazaken controleren. Beljaarts zegt dat KHN de publicatie van de inspectieresultaten pas zal steunen wanneer alle ondernemingen op dezelfde manier regelmatig worden gecontroleerd.
Bronnen: De Telegraaf / ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

bartbo
bartbo31 aug. 2020 - 12:39

Waar kan men deze lijst vinden?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!