Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA gaat alle inspectierapporten openbaar maken

22-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
onderzoek wetenschap dokter 930x520
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA gaat alle inspectierapporten openbaar maken. Inspecties van slachthuizen verschijnen binnenkort als eerste met naam en toenaam op internet. Binnen een paar jaar zijn alle rapporten toegankelijk, ook die van inspecties bij particuliere boerenbedrijven.

'Betere naleving'

Dat heeft inspecteur-generaal Rob van Lint dinsdag in Utrecht gezegd bij de presentatie van het jaarverslag over 2017. Volgens Van Lint is publicatie van inspectierapporten niet bedoeld om met een beschuldigende vinger te wijzen. Hij constateert dat het zorgt voor betere naleving van wetten en regels. De NVWA heeft al toestemming voor publicatie van alle rapporten, aldus Van Lint.

Agressie

De NVWA-baas is niet bang dat publicatie van elke inspectie leidt tot meer agressie tegen controleurs. Beschimpen en bedreigen van NVWA-controleurs is in de afgelopen jaren toegenomen. Het gaat niet alleen om schelden, maar ook om fysiek geweld en doodsbedreigingen. ,,Absoluut onaanvaardbaar’’, aldus Van Lint. ,,Maar gelukkig gaan veruit de meeste controles wel goed.’’ Hij voelt daarom nog niets voor bewaping van inspecteurs, zoals boa’s en boswachters willen.
Van Lint is sinds juli 2017 baas van de NVWA. Hij wil dat de dienst transparant maar ook streng optreedt. Vorig jaar zijn daardoor al 30 procent meer boetes opgelegd dan in 2016. Dat leverde bijna 13 miljoen euro op. ,,Vroeger bleven we waarschuwen. Nu is het: een waarschuwing. Geen verbetering? Boete’’, aldus Van Lint. ,, Mensen hebben er recht op dat we de grootste risico’s in de samenleving aanpakken.’’ ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!