Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA: Blusdekens niet altijd veilig

23-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
355 keer bekeken
  •  
blusdeken-vlamindepan_01.jpg
Bij het blussen van een olie- of vetbrand gaan 4 van de 12 onderzochte blusdekens zelf in de fik. Veel blusdekens hebben tekortkomingen in de constructie en in de gebruiksaanwijzing. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De resultaten zijn maandag bekendgemaakt.
Olie- of vetbrand
De dienst adviseert mensen die een blusdeken gaan kopen voor gebruik in de keuken goed op te letten of die wel geschikt is voor het blussen van een olie- of vetbrand. De NVWA heeft de branche erover geïnformeerd en ziet erop toe dat de blusdekens worden verbeterd, zodat ze wel voldoen aan de wettelijke eisen.
Brandwondenstichting
De Brandwondenstichting meldt te hebben gecontroleerd of de blusdekens die zij heeft verspreid veilig zijn. Daaruit is gebleken dat die wel in orde zijn, dus ook bij een brandje in de keuken.
Deksel
De brandweer adviseert mensen om keukenbrandjes door verbrand olie en vet te doven met een passend (pan)deksel. Blus de vlammen nooit met water en verplaats de pan niet, waarschuwt de brandweer.
Waarschuwing
Ook de VEBON (brancheorganisatie van brandbeveiligers) waarschuwt, met het NVWA-advies in de hand, de consumenten. De club roept leveranciers op om met serienummers en dergelijke te komen. Omdat de NVWA niet bekend zou hebben gemaakt om welke blusdekens het gaat, wil de brancheorganisatie via een Wob'je (beroep op de Wet openbaarheid van bestuur) achterhalen welke dekens nou precies zijn getest.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!