Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

NVWA beboet slachthuizen om fouten bij slacht

20 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
varken_930x520
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tussen januari 2015 en april 2017 48 boetes opgelegd aan negentien slachthuizen voor misstanden bij het aanvoeren en doden van dieren. Eén slachthuis kreeg elf boetes, meldt RTL Nieuws dat rapporten opvroeg bij de NVWA.

Slachtproces

Bij het doden van de dieren gaat het geregeld mis. Nadat ze zijn verdoofd moeten halsslagaders worden doorgesneden maar inspecteurs zagen dat zestien keer misgaan. De dieren leven dan nog terwijl het slachtproces doorgaat. Zo belandden varkens bijvoorbeeld levend in een bak heet water en werd er gesneden in een kalf dat nog bewoog. De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vroeg de Nederlandse informatie op na de commotie die in vorig jaar ontstond door beelden van praktijken in een Belgisch slachthuis in Tielt.

Toezicht

De NVWA laat in een reactie weten dat één slachthuis sinds 2016 dicht is. De meeste overtredingen waarvoor de slachthuizen de afgelopen jaren zijn beboet waren niet voldoende om een slachthuis te sluiten. ,,Er is permanent toezicht in de slachthuizen. Dit is niet het algemene beeld, het zijn incidenten."

Kleinere bedrijven

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) laat in een reactie weten: ,,Elk incident rond het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen is er één te veel en sommige constateringen zijn ronduit verschrikkelijk." Volgens de organisatie lijken de incidenten vooral te hebben plaatsgevonden bij (kleinere) bedrijven, die of geen lid zijn van de COV of niet meer bestaan. ANP

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!