Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVWA: 40 procent vleeskuikenboeren overtreedt regels

06-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kuiken kip kuikens 1127
Vier op de tien vleeskuikenbedrijven in Nederland overtreed de regels, blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo werden bij 38 van de 91 gecontroleerde bedrijven, dus bij 42 procent, fysieke of administratieve overtredingen geconstateerd.
De NVWA deed een aselecte steekproef onder 91 van de 734 vleeskuikenbedrijven in Nederland. Hierbij keek de autoriteit naar de regels voor hoeveelheid licht in stallen, naar slechte kwaliteit van strooisel en naar het houden van te veel kuikens in de stallen. Verder hielden kuikenhouders informatie over de slachtgewichten en de zogeheten voetzoollaesies, pijnlijke ontstekingen aan de pootjes, niet goed bij. Voetzoollaesies kunnen ontstaan als het strooisel in een stal te nat is. Dit kan veroorzaakt worden door slechte ventilatie of waterlekkages. Hierdoor is het type ontsteking een goede graadmeter voor de mate van dierenwelzijn in vleeskuikenstallen. Dierenartsen van de NVWA controleren of de op het slachthuis aangevoerde dieren niet teveel verwondingen hebben die in de stal kunnen zijn ontstaan hebben opgelopen.

26 procent vleeskuikenbedrijven kreeg boete of waarschuwing

De NVWA deelde 301 schriftelijke waarschuwingen en 118 bestuurlijke boetes uit voor afwijkingen die wijzen op slechte dierwelzijnomstandigheden in de stal. 189 verschillende vleeskuikenbedrijven in Nederland hebben hierdoor een boete of waarschuwing gehad. Dit betreft 26 procent van alle vleeskuikenbedrijven in Nederland.

Pluimveehouders controleren voldoende op Salmonella

Naast dat het dierenwelzijn onder de loep werd gehouden, keek de NVWA ook naar Salmonella. Pluimveehouders moeten hun dieren hier regelmatig op controleren om ziekte bij pluimvee te voorkomen en daarmee de volksgezondheid te beschermen. In 2019 deed de NVWA 77 reguliere inspecties en 9 herinspecties. Bij de eerste inspecties leefde 51 procent van de gecontroleerde pluimveehouders de regels goed na. Na herinspectie lag het percentage op 100 procent.
De drie meest gemaakte overtredingen waren: het te laat nemen en/of inzenden van monsters, het niet voldoen aan registratieplicht uitslag(en) en het niet of onjuist aanleveren van gegevens van monsters.  Omdat deze inspecties ook op basis van risicoselectie zijn uitgevoerd, zijn deze uitkomsten niet representatief voor de hele sector.
Elk jaar worden ruim 15.000 Nederlandse koppels kuikens geslacht in Nederlandse slachthuizen. In zes weken tijd worden de kippen vetgemest voor de slacht. 
Bron: VMT
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!