Kassa

NVVE lanceert mobiele teams voor euthanasie

16-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
euthanasie_03.jpg
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil reizende teams opzetten met gespecialiseerde artsen om bij mensen thuis euthanasie toe te passen. De NVVE doet dit omdat veel zieken en ouderen door artsen niet serieus worden genomen in hun stervenswens, heeft een woordvoerster woensdag laten weten. Volgens de criteria van de euthanasiewet zou deze groep wel in aanmerking komen voor euthanasie, zo stelt de NVVE. Nederland zou het eerste land ter wereld worden met dergelijke ambulante teams.
Start
Ze zouden volgend jaar van start moeten gaan. De NVVE verwacht op basis van schattingen ongeveer 1000 verzoeken per jaar te krijgen voor euthanasie aan huis.
Opwelling
Mensen kunnen volgens de NVVE niet in een opwelling besluiten tot hun zelfgekozen dood. Ze moeten een langdurige intakeprocedure doorlopen waarbij artsen beoordelen of de wens tot euthanasie vrijwillig en weloverwogen is, en er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. De wet schrijft deze criteria voor.
Kankerpatiënten
Vroeger kwam het er in de praktijk op neer dat vooral kankerpatiënten die uitbehandeld waren, in aanmerking kwamen voor euthanasie. Volgens de NVVE kunnen ook beginnend dementerenden en chronisch psychiatrische patiënten een beroep doen op de euthanasiewet.
10.000 verzoeken
De organisatie schat dat per jaar in Nederland ongeveer 10.000 euthanasieverzoeken worden ingediend. Ongeveer een derde daarvan wordt gehonoreerd. Volgens de NVVE wijzen artsen veel verzoeken af omdat ze, bijvoorbeeld om geloofsredenen, tegen euthanasie zijn. Het komt ook voor dat artsen niet mee willen werken omdat ze bang zijn voor eventuele vervolging, of te weinig weten over euthanasie.
Mobiele teams
De NVVE kondigde eerder al aan een kliniek op te richten voor mensen die volgens de criteria recht hebben op euthanasie, maar die in de praktijk niet krijgen. Het voorstel van de mobiele teams is een uitwerking van die plannen. Volgens de NVVE willen de meeste mensen immers thuis sterven. De kliniek is voor gevallen waarbij dat onmogelijk is. Volgens de NVVE vallen de mobiele teams binnen de wet. ,,Het gaat immers om artsen die zich aan de euthanasiewet houden'', zei de woordvoerster.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!