Kassa

NVM voorziet geen daling van de huizenprijzen

09-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nieuwbouw kraan huur bouw koop hypotheek 930
Makelaars zien voorlopig geen donkere wolken boven de huizenmarkt ondanks de coronacrisis. Een daling van de huizenprijzen komt er op de lange termijn niet, verwacht voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). 
Economen bij ABN AMRO waarschuwden onlangs juist dat huizenprijzen volgend jaar met twee procent gaan dalen vanwege de crisis. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) stelde al dat een lichte prijsdaling waarschijnlijk onontkoombaar is.

Vertrouwensmarkt

Hoes geeft wel toe dat een positief verhaal over de woningmarkt van de makelaars als een "wc-eendreclame" gezien kan worden. "De woningmarkt is uiteindelijk een vertrouwensmarkt. Als mensen veel negatief nieuws horen, gaan ze twijfelen." Dat is al zichtbaar bij particuliere vastgoedbeleggers, vindt Hoes. Volgens de gegevens van de NVM is die groep de laatste tijd minder actief op de huizenmarkt.
"Maar als je alle analyses leest, dan zeggen economen dat het ook kan meevallen als de economie zich stabiel ontwikkelt", zegt Hoes. Dat ziet hij ook gebeuren, met bijvoorbeeld de versoepelingen van de coronamaatregelen. "Er is meer dynamiek, meer beweging. Onze makelaars hebben deze zomer al een hele volle agenda." Hoes benadrukt verder dat dankzij de overheidsprogramma's voor tegemoetkoming in loonkosten relatief weinig mensen hun baan hebben verloren. Dat zorgt ervoor dat de vraag naar koopwoningen sterk blijft.

'Geen landelijke lockdown meer'

Een tweede golf van het coronavirus zal de woningmarkt evenmin deren, denkt de makelaarsvoorman. Als die er komt, verwacht hij geen landelijke lockdown meer. De overheid grijpt dan eerder in bij de lokale brandhaarden, denkt hij. "Dan krijg je geen macro-economisch effect, waardoor de algehele woningmarkt weinig gevaar loopt."
Dat een prijsdaling ook op de lange termijn uitblijft, komt volgens Hoes door een structureel woningtekort. "Dat is het gevolg van verkeerde keuzes van de vorige crisis, toen de bouw is gestopt", licht hij toe. Daarnaast benadrukt hij dat de hypotheekrente nog op een laag niveau zit. Dat is gunstig voor huizenkopers.itbraak van het coronavirus aangevraagd, maar de pandemie "maakt het onderzoek wel des te relevanter", aldus een woordvoerder. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!