Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVM: Regelzucht drijft prijs nieuwbouwwoning op

10-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nieuwbouw kraan huur bouw koop hypotheek 930
Nieuwe huizen worden door de grote stapeling van regels onbetaalbaar. Hiervoor waarschuwt makelaarsvereniging NVM. De prijzen gaan door het dak door onder meer lokale voorschriften, oplopende kosten voor grond, personeel en constructie en beleidsvoornemens zoals gasloos bouwen.
De hoge prijzen voor nieuwbouwwoningen schrikken kopers af, aldus de NVM. Bewijs daarvoor zijn de cijfers uit het tweede kwartaal van dit jaar. Hierin werden 13 procent minder nieuwbouwwoningen verkocht in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de sterkste daling in de anderhalf jaar.

Nieuwbouwwoning veel duurder dan bestaande woning

Inmiddels moet voor een nieuw gebouwd huis 387.000 euro (cijfers tweede kwartaal) worden betaald. Dat betekent een prijsstijging met 17 procent, in vergelijking met het jaar ervoor. Het verschil met de gemiddelde prijs voor een bestaande woning is al twee kwartalen meer dan 80.000 euro. De NVM vindt dat grote verschil tussen bestaand en nieuwbouw een "echt probleem" en wijst met een beschuldigende vinger naar het overheidsbeleid.
Scheidend NVM-voorzitter Ger Jaarsma benadrukt dat de oplossing voor het tekort aan woningen niet in regelgeving, maar in het toevoegen van aanbod zit. "Bouwen, bouwen, bouwen", roept hij. "Er moet snel meer betaalbaar aanbod komen."

Algemeen beeld positief

Het algemene beeld van de woningmarkt in het tweede kwartaal is volgens de NVM heel positief. Prijzen stijgen in doorsnee wat minder hard. Er zijn meer transacties en het aanbod nam toe. Voor het eerst in twee jaar lag het aantal verkochte bestaande koopwoningen op jaarbasis ook hoger.

'Goed moment voor verkoop'

Het voorbije kwartaal wisselden bijna 39.200 woningen van eigenaar bij NVM-makelaars. Dat betekende een stijging van 1,8 procent in vergelijking met een jaar eerder. Volgens Jaarsma zien ook steeds meer huiseigenaren in dat het nu een goed moment is om hun woning te koop te zetten.
De situatie in Amsterdam, waar op jaarbasis bijna 22 procent meer woningen werden verkocht, noemt de NVM opvallend. Daarbij waren huizen in doorsnee 4 procent goedkoper dan een jaar eerder. Volgens de NVM ligt de oorzaak mede buiten de ring waar in verhouding meer woningen werden verkocht dan een jaar eerder. Die huizen zijn doorgaans goedkoper. Binnen de ring stijgen prijzen nauwelijks nog. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!