Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVM: beste kwartaal woningmarkt sinds 2008

09-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huizen_40.jpg
De Nederlandse woningmarkt heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar zijn beste kwartaal beleefd sinds het uitbreken van de crisis medio 2008. Er werden opnieuw meer woningen verkocht en de huizenprijzen stegen gemiddeld 1,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag aan de hand van de eigen verkoopcijfers.
Gemiddelde prijs
De gemiddelde prijs waarvoor een huis van de hand wordt gedaan, is nu 207.000 euro. Dat is nog wel 1,1 procent lager dan vorig jaar, maar een kwartaal eerder was nog sprake van een prijsdaling op jaarbasis van 3,2 procent. In de afgelopen 5 jaar werden huizen bijna 17 procent goedkoper.
7 procent meer verkocht
De bij de NVM aangesloten makelaars verkochten tussen oktober en december 27.018 woningen. Dat is ruim 7 procent meer dan een jaar eerder. Vooral bij tussenwoningen en appartementen is een grote plus te zien. Op de totale markt werden naar schatting 36.300 huizen aan de man gebracht.
'Voorzichtig herstel'
Volgens de grootste makelaarsorganisatie van Nederland vertoonde de woningmarkt in 2013 het ,,begin van een voorzichtig herstel'', waarbij de verkopen na het dieptepunt in het eerste kwartaal alleen maar groei vertoonden. In heel het jaar verkochten NVM-makelaars 87.404 woningen. Dat is ruim 2 procent meer dan in 2012, maar nog altijd aanzienlijk minder dan in de jaren voor de crisis.
Toegenomen consumentenvertrouwen
De lage rente en vooral het toegenomen consumentenvertrouwen zijn volgens de makelaars de voornaamste oorzaken van de opverende markt. ,,De afgelopen twee kwartalen was er al nauwelijks sprake van prijsdaling, de prijzen bodemden uit'', stelt NVM voorzitter Ger Hukker.
Gemiddelde verkooptijd: 154 dagen
Woningen staan ook steeds korter te koop, blijkt uit de cijfers van de NVM. De gemiddelde verkooptijd bedraagt nu 154 dagen, ruim 7 procent korter dan een jaar geleden. Het aanbod van huizen die te koop staan is in 2013 met bijna 8 procent gedaald.
Toename verwacht
Hukker verwacht dat de woningverkopen dit jaar opnieuw met enkele procenten zullen toenemen en dat de prijzen op het huidige niveau zullen stabiliseren. ,,Er is politiek rust gekomen op het woningdossier. Natuurlijk kunnen zaken altijd beter, maar er is in ieder geval meer duidelijkheid. Je ziet daar consumenten ook op inspelen: ze lossen meer af en zijn realistischer geworden met hun vraagprijzen. Als dit zo doorzet, kan 2014 nog wel eens een mooi jaar gaan worden'', voorspelt de makelaarsvoorman.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!