Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NVB ongerust over debat bonussen bij banken

05-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld-biljetten-117_06.jpg
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakt zich grote zorgen over de toon van het politieke debat van de laatste weken over de bonussen bij banken. Dat heeft de belangenbehartiger dinsdag geschreven in een brief aan de fractievoorzitters in de Tweede Kamer.
De banken erkennen volgens de NVB de maatschappelijke boosheid over de gevolgen van de financiële crisis. ,,Mijn vrees is echter dat door de toon waarop thans het debat wordt gevoerd en door een eenzijdig accent op het onderwerp beloningen, we in een negatieve spiraal zijn geraakt die grote afbreuk doet aan de sector'', schrijft NVB-voorzitter Boele Staal. De NVB heeft de fractievoorzitters uitgenodigd voor een gesprek over het belang van de bankensector. Volgens Staal hebben banken ,,majeure stappen gezet'' in onder meer risicomanagement, het opbouwen van kapitaalbuffers en de aanpassing van het beloningsbeleid. Staal reageert ook op de wens van de Tweede Kamer dat bonussen bij staatsgesteunde banken als ING, ABN, SNS Reaal en Aegon worden teruggehaald door ze met terugwerkende kracht tegen 100 procent in de inkomstenbelasting te belasten. ,,Het schept in ons eigen land een niet te vervullen verwachting, terwijl het in het buitenland leidt tot onbegrip'', aldus de NVB-voorzitter. SP-fractievoorzitter Emile Roemer heeft op dit moment geen behoefte aan een gesprek, liet hij in een reactie weten. ,,In plaats van te komen praten kunnen de bankiers beter aan de slag gaan met het uitvoeren van de eisen van de commissie-De Wit. Tot nu toe hebben ze lak aan het unanieme verzoek van de Tweede Kamer om hun bonusbeleid aan te passen. Laat ze dat eerst maar doen, voordat ze komen praten. De bankiers moeten zich niet druk maken over de toon van het debat, maar over de bonuscultuur zelf.'' ANP

Meer over:

nvb, bonus, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!