Kassa

Nuon komt in Zweedse handen

  •  
23-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
247415.jpg
Energiebedrijf Nuon komt in Zweedse handen. Vattenfall heeft 8,5 miljard euro over voor het Nederlandse bedrijf. Grootaandeelhouder provincie Gelderland, dat 44 procent van de aandelen van Nuon in handen heeft, is positief.
,,Vattenfall is een betrouwbare partner die aan onze criteria voldoet'', aldus verantwoordelijk gedeputeerde Harry Keereweer van Gelderland. De provincie was betrokken bij de keuze voor Vattenfall.
De provincie Noord-Holland, dat een belang in Nuon heeft van 9,2 procent heeft, beraadt zich nog op de verkoop van het aandelenpakket. Noord-Holland wil in principe de aandelen niet verkopen, maar is bang hiertoe te worden gedwongen als de andere aandeelhouders wel tot verkoop over gaan.
Ook minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken staat positief tegenover de overname. Evenals de Partij van de Arbeid. De SP keert zich echter tegen de verkoop. ,,Dit is volksverlakkerij van bestuurders met eurotekens in hun ogen'', aldus Paulus Jansen.
In eerste instantie krijgt Vattenfall een belang van 49 procent in Nuon en heeft dan direct zeggenschap over het Nederlandse bedrijf. Dat belang wordt binnen zes jaar en in drie stappen uitgebreid naar 100 procent. Met de fusie gaan geen banen verloren, verzekerden de twee bedrijven.
Het is de tweede overname van een Nederlands energieconcern in korte tijd. Essent werd voor 9,3 miljard euro ingelijfd door het Duitse RWE.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!