Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nu ook Belg op Nederlandse Boekenbon

30-09-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
994044.jpg
Voor het eerst in 75 jaar siert een Belgische schrijver de Boekenbon. Een portret van de Vlaamse auteur Hugo Claus tooit vanaf 30 september de Nederlandse waardecheque. ,,Met het afbeelden van een Belgische auteur willen we een groter deel van het Nederlandse taalgebied bestrijken'', aldus de Nederlandse Boekenbon woensdag.
Claus prijkt samen met zes Nederlandse schrijvers op een vernieuwde serie Boekenbonnen, die worden uitgegeven ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de bon dit jaar. Ook Jan Wolkers, Nelleke Noordervliet, Arthur Japin, Connie Palmen, Adriaan van Dis en Cees Nooteboom staan geportretteerd op de nieuwe reeks. Het ontwerp van de nieuwe Boekenbonnen is van de hand van Jaap Drupsteen, die ook de laatste serie abstracte guldenbiljetten heeft vormgegeven.
Auteurs en nabestaanden werkten graag mee aan de nieuwe serie. ,,Een Boekenbon vind ik de Nobelprijs onder de literaire parafernalia'', aldus Connie Palmen. ,,Ik ruil hem niet in. Ik lijst hem in en hang hem op.'' Het is de derde keer dat portretten van literaire grootheden op het 'bankbiljet voor de boekhandel' prijken.
De Boekenbon is dit jaar driekwart eeuw oud. In 1934 werden de eerste drieduizend 'Boekenbons' gedrukt, zoals ze destijds heetten. De bon heeft vandaag de dag een naamsbekendheid van 98 procent en is een flinke omzetmaker voor de boekenbranche. Van de laatste Boekenbonserie (sinds 2001) zijn in totaal ruim 17,5 miljoen exemplaren verkocht. De coupure van 10 euro is het populairst om cadeau te geven, met ruim 4,5 miljoen verkochte Boekenbonnen.
ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!