Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

NS-topvrouw kritisch over halfslachtig mondkapjesbeleid

8 sep 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
mondkapje openbaar vervoer 1127
Verplicht een mondkapje op in het openbaar vervoer? "Niemand begrijpt het meer", zegt president-directeur Marjan Rintel van de NS bij BNR Nieuwsradio. "Ik zie natuurlijk wel nu langzamerhand dat het in de praktijk lastig wordt", stelt ze vast.
Volgens Rintel hebben reizigers er moeite mee om het mondkapje te dragen, spreken ze elkaar er op aan en ontstaat er ook agressie. "Je moet of zeggen we doen het wel en dan handhaven we het ook en dan doen we het ook overal. Of we doen het niet. Nu is het een beetje half. Dus we moeten wel op een gegeven moment gaan kiezen", zegt Rintel.

'Geen 1,5 meter meer? Dan geen mondkapje in OV'

In Utrecht hoeven treinreizigers in winkelcentrum Hoog Catharijne bij station Utrecht Centraal geen mondkapje op. Eenmaal op het station en in de trein geldt de plicht wel. Mochten de coronamaatregelen 20 september daadwerkelijk veranderen en mensen geen 1,5 meter afstand meer hoeven houden, dan zijn mondkapjes in de trein ook niet meer nodig, vindt Rintel.
Mochten de coronacijfers heel erg tegen zullen vallen en die 1,5 meter wordt niet losgelaten, dan zal de NS het mondkapje in de trein handhaven, aldus de NS-topvrouw. "Maar dan moeten we er wel een beetje met elkaar op letten dat we het ook doen." ANP/BNR

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar