Kassa

NS sluit binnenkort poortjes in grote steden

20-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ov-chipkaart-groot.jpg
Nog dit najaar wil de NS de toegangspoortjes op stations in de grootste steden in gebruik nemen. Op Amsterdam Centraal is deze week een test. Van donderdag tot en met zaterdag is het station de hele dag alleen toegankelijk met een ov-chipkaart, waarmee reizigers de poortjes kunnen openen. Als de proef goed verloopt, wordt het systeem snel definitief ingevoerd.

Station Rotterdam al met poortjes afgesloten

Utrecht en Den Haag volgen daarna. Van de vier grootste steden heeft tot nog toe alleen Rotterdam een met poortjes afgesloten station. In Amsterdam is wel al ervaring opgedaan in de nachtelijke uren; tussen 23.15 uur en 07.00 uur zijn de poortjes daar al in gebruik.

Uitzwaaien kan nog steeds

Iemand uitzwaaien op het perron, of even het station binnenlopen om bij een winkel iets te kopen, blijft mogelijk. Wie genoeg saldo op zijn chipkaart heeft staan, kan naar binnen lopen en binnen een uur kosteloos weer uitchecken. Op Amsterdam Centraal zijn diverse horecazaken aan het eerste perron nog vanuit de centrale hal bereikbaar, dus zonder in te checken.

Veiligheid

Als de poortjes in de grote steden in gebruik zijn genomen, moet ruim 90 procent van de treinreizigers een poortje passeren. Volgens de NS is dat goed voor de veiligheid. ,,Rond stations waar de poortjes gesloten zijn, zien we minder zwartrijders, de belangrijkste aanleiding voor agressie, en een verhoogd veiligheidsgevoel bij reizigers'', stelt commercieel directeur Hans Peters. Nog een voordeel is volgens hem dat reizigers die door een poortje moeten niet vergeten in- of uit te checken. ANP

Meer over:

poortjes, ns
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

michielverbeek
michielverbeek21 sep. 2017 - 9:24

Ook op station Arnhem-Centraal moet je een toegangspoort door om de perrons op of af te komen; op de perrons zelf staat ook nog eens palen voor overstappers naar andere vervoersbedrijven. Bij het uitstappen moet je dit wel weten (dus niet uitchecken op het perron) maar uitchecken vlak voordat je het station verlaat. 

harmsen
harmsen20 sep. 2017 - 13:45

Met een rolstoel kun je er waarschijnlijk niet door. Dan zijn ze te smal.

1 Reactie
dokun
dokun20 sep. 2017 - 14:43

Nee hoor, minimaal 1 van de poortjes is altijd geschikt voor rolstoelen en bv kinderwagens. Dat is een extra brede poort.   Niet zomaar iets aannemen zonder uzelf te informeren...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!