Kassa

NS plaatst inleverautomaten voor plastic flesjes op stations

07-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
307 keer bekeken
  •  
flesje statiegeld 930

De NS zet een stap in het inzamelen van plastic statiegeldflesjes. Op de centraal stations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven komen zeventien inleverautomaten. Vanaf september worden de automaten geplaatst.

In 2023 worden de inleverautomaten op nog eens zeventien stations neergezet. Uiteindelijk komen er op vijftig stations inleverpunten voor plastic flesjes. NS is één van de eerste partijen in Nederland die statiegeldverpakkingen inzamelt in de openbare ruimte. Statiegeld Nederland en NS hebben eind 2021 hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Op de grotere treinstations kan je nu nog nergens met je plastic statiegeldflessen terecht, terwijl de NS daar wél per 1 juli 2021 toe verplicht is. Vanwege problemen met de aanbesteding van de speciale geavanceerde inname-apparaten heeft NS vertraging opgelopen met de aanschaf, was onlangs in Kassa te zien

Geld terug met app

Om de 15 cent per flesje terug te krijgen, kunnen treinreizigers krijgen de Tikkie-app gebruiken en een QR-code scannen. Via “tikkie terug” staat het geld binnen enkele tellen op hun bankrekening staat, aldus de NS. 

Ook blikjes kunnen worden ingeleverd

Vanaf eind december wordt het ook mogelijk om blikjes in te leveren bij de inlevermachines op de stations. Per 31 december wordt ook op drankblikjes statiegeld ingevoerd.

Nog veel ruimte voor verbetering

Eerder dit jaar werd bekend dat sinds de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes vorig jaar 80% van alle plastic flessen daadwerkelijk worden ingeleverd. Eind 2022 moet het percentage ingeleverde flessen van de overheid naar 90%. Kassa nam onlangs de proef op de som: hoe is het geregeld met de inzamelpunten en inlevermogelijkheden voor deze kleine plastic flesjes?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!