Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NS overweegt 'spitsheffing' in te voeren

12-06-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
trein dubbeldekker 930x520
De Nederlandse Spoorwegen zien een spitsheffing als een maatregel om de drukte in de spits te beteugelen.
'Slimme prijsprikkels'
De Telegraaf meldde zaterdag dat de NS invoering van de heffing overweegt. "Dat is op dit moment een idee, wat ons betreft ligt alles op tafel. Wij spreken trouwens liever van 'slimme prijsprikkels', omdat het niet alleen gaat over extra betalen in de spits, maar bijvoorbeeld ook over minder betalen in de daluren", aldus een woordvoerder. Verschillende politici (CDA, PVV, D66) hebben in de Telegraaf geen goed woord over voor de eventuele invoering van een spitsheffing.
Reiziger mag meedenken
De NS roept reizigers op mee te denken over maatregelen om de spitsdrukte op het spoor te beteugelen. Er is al een denktank met experts en belanghebbenden actief op dat gebied, maar meer ideeën zijn welkom, zegt een woordvoerder van de Spoorwegen. ,,Wij weten het als NS ook niet allemaal."
Andere ideeën om de spoorspits te ontlasten zijn volgens de woordvoerder: meer en vaker treinen laten rijden, betere afstemming met ander openbaar vervoer en het laten rijden van licht materieel (lightrail) op bestaand spoor. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

Fok41101
Fok411011 mrt. 2019 - 22:36

De bedrijven moeten dus door dit plan hogere reiskosten betalen aan hun werknemers voor OV, in plaats van dat de NS meer kosten heeft aan meer treinen. Ik neem aan dat dit dus de omgekeerde wereld is. 

Fok41101
Fok411011 mrt. 2019 - 22:28

Hiermee bereikt de NS dat er nog meer mensen in de auto stappen, misschien wordt dan de autoprijs in de spits weer goedkoper/rendabeler dan de trein, dat kan toch niet de bedoeling zijn. Waarom hardwerkende mensen pesten, die van hun baas gewoon op tijd aan het werk moeten, we hebben nu eenmaal niet allemaal flextijden of onregelmatige diensten waaruit we kunnen kiezen dat we niet in de spits met de trein rijden. De NS moet gewoon met meer materiaal rijden in de spits, er is geen andere oplossing

raymond regensburg
raymond regensburg18 jun. 2017 - 0:16

neeee de trein moet nu allng gratis zijn daar er enorme gelden uit staatskas de politieke partyen in verdwinen  ; juist door dit soort berichten en hun uitvoering er van;waar denk je dat hetgeprivatiseerd is ;   het wordt nu tijd dat men gratis gaat reizen enmeer treinen en iets meer spoor daar waar het niet is ; zonder  verlies van natuur; ook  terneusen mag een trein of marrum/holswerd; las ook in langs de gehel kust; neem aub vb aan duitsland ; ; kan de auto ook minder  zelf in belie zijn er nog kleinere dorpen dan  holswerd die een trein hebben

1 Reactie
raymond regensburg
raymond regensburg18 jun. 2017 - 0:16

belie=belgie; ; sorry weer mij toetsenbord

raymond regensburg
raymond regensburg18 jun. 2017 - 0:07

super slecht zo slecht zelfs dat ik ga vereenzamen; doe ik toch al bijna; lees derest opjulie fb wall

lutgerink
lutgerink15 jun. 2017 - 9:12

Steeds meer betalen voor de trein, de srvice steeds slechter, ze willen alle werkende mensen graag weer in de auto jagen. Nou dat is bij mij wel gelukt. Wat een zaligheid met de auto naar je werk! Geen gezeur met snel snel zorgen dat je op tijd bent. Kan gaan als ik wil en ik heb altijd een zitplaats! Het kost wat maar dan ben je van alle trein ergenissen af!

Many Fires
Many Fires14 jun. 2017 - 7:11

Je zorgt als bedrijf maar dat je de mensen kunt vervoeren. Ook al moet je dan meer treinen inzetten. Dat is toch je vak ns!!!!!

christin
christin13 jun. 2017 - 15:27

Dus de mensen die naar hun werk moeten zijn de dupe en dan nog duurder uit. Want gepensioneerden gaan echt niet in de spits reizen hoor. Ik kijk wel uit !!!

JANLICHTSTAD
JANLICHTSTAD13 jun. 2017 - 11:13

De NS weet net zogoed als ik dat daardoor het aantal reizigers NIET zal dalen want die mensen moeten gewoon naar hun werk en daar nemen ze de trein voor als vervoermiddel en het aantal reizigers zal dus echt niet minder worden in de spitsuren.En dan zegt de NS we laten die werkenden meer betalen dat is Kassa!!! Waar heb ik die tactiek meer gehoord?? 

nico van lier
nico van lier13 jun. 2017 - 1:51

Door het jaren falen van de NS, probeert men nu het eigen falen terug te vorderen op de reiziger. De omgedraaide wereld. Geeft ook in deze nogmaals duidelijk aan: marktwerking werkt NIET !!

inburger
inburger12 jun. 2017 - 21:42

Er bestaat toch al lang een dalurenkaart? Goedkoper reizen buiten de spits. Wat is dan het verschil?

gerardvantol
gerardvantol12 jun. 2017 - 20:59

drukte in de spit verminderen, kan alleen als de bedrijven flexibele werktijden gaan hanteren. Ik werkte bij bedrijven die dit wel deden en ging dus nooit in de spits op stap. Er heerst onder veel werkgevers nog steeds een 9 tot 17 mentaliteit.

1 Reactie
raymond regensburg
raymond regensburg18 jun. 2017 - 0:10

daar pliet ik al jaren voor ;ander werktijden die bedrijven kunne doen en meer verdeling van banen; is meer vrijtijd;  dat roep ik al jaren op fb

postduif54
postduif5412 jun. 2017 - 17:02

Als ik als reiziger word gestraft, dat ik in de spits rij, is dat geen goede zaak. Zeker voor de mensen die in de uithoeken van Nederland wonen. Wij moeten steeds de vroegste trein nemen, als we van het uiterste zuiden naar het noorden moeten reizen bij het eindpunt van Groningen of Friesland, zeker als we de zelfde dag nog terug willen ook. Dan kom ik steeds in de spits terecht.

hetklopt
hetklopt12 jun. 2017 - 12:45

Maak het openbaar vervoer aantrekkelijk door lage tarieven de gehele dag. Zal meer subsidie kosten, maar het wegverkeer met daarmee gepaarde kosten kunnen ontkasten.

snuffelbaard
snuffelbaard12 jun. 2017 - 12:41

De omgekeerde wereld! NS moet aanbod afstemmen op vraag, Tegemoet komen aan de klant! Veel treinen laten rijden in de spits en minde daarbuiten. Toch niet meer dan logisch? Ben ik nu gek of de NS? Schandalig als je ziet hoe reizigers soms opgepakt zitten in kleine treintjes en als je dan vervolgens buiten de spits ellenlange trein ziet voorbijkomen waar niemand in zit..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!