Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NS maakt weer winst

12-02-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trein_bewegend_78.jpg
De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben vorig jaar weer winst gemaakt, na een verlies in 2013. Maar de spoorvervoerder is niet tevreden over de resultaten. Deze zullen dit jaar onder druk komen te staan vanwege hogere concessiekosten voor het mogen rijden op het spoor en investeringen in onder meer nieuwe treinen.
Slechte prestaties van 2013
De nettowinst over 2014 komt uit op 180 miljoen euro, tegen 43 miljoen euro verlies het jaar ervoor. Het resultaat was vooral te danken aan het vrijvallen van eerdere voorzieningen. De slechte prestaties van 2013 werden voor een groot deel veroorzaakt door het uit de dienst halen van de Fyra-treinen.
Onvoldoende
Het onderliggende bedrijfsresultaat verbeterde afgelopen jaar nauwelijks. De NS noemt dit ,,onvoldoende''. ,,Wij zetten dan ook alle zeilen bij om kosten te verminderen en tegelijkertijd meer reizigers te trekken'', zegt financieel directeur Engelhardt Robbe in een verklaring.
Verbeteringen
De omzet van NS groeide vorig jaar van 3,9 miljard naar 4,1 miljard euro. NS vervoerde 1 procent meer reizigers dan in 2013, maar werd daarbij vooral geholpen door de relatief gunstige weersomstandigheden. De spoorsector is met de overheid een ambitieuze agenda overeengekomen, waarin staat dat er komend decennium nog veel verbeteringen doorgevoerd moeten worden. Dit vergt veel investeringen.
Klantgerichtheidsdoelstellingen
NS kreeg afgelopen jaar opnieuw een boete van 2,75 miljoen euro omdat het bedrijf niet aan alle klantgerichtheidsdoelstellingen van de overheid voldeed.
Exploitatieopbrengsten
De komende tien jaar steekt het bedrijf zeker 8 miljard euro in het verbeteren van de dienstverlening. De exploitatieopbrengsten zijn niet toereikend om dat geld op te hoesten. Daarom zoekt NS naar manieren om de broekriem aan te halen. Zo werkt het bedrijf aan een reorganisatie van de stafdiensten. Dit moet vanaf 2017 100 miljoen euro per jaar op gaan leveren. Afgelopen jaar heeft NS door 'slimmer' in te kopen al 48 miljoen kunnen besparen.
De besparingen hebben geen gevolgen voor het personeel, benadrukt de onderneming. Alleen zullen sommige indirecte vacatures niet meer worden ingevuld. ANP

Meer over:

ns, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!