'NS keurt eigen waar niet correct'
26-07-2012
• leestijd 2 minuten
De manier waarop de NS bepaalt hoe schoon en vol de treinen zijn, deugt niet. Hierdoor ontstaat een verkeerd beeld van de prestaties van de spoorwegen. Juist die prestaties bepalen of het ministerie van Infrastructuur en Milieu de NS boetes oplegt of niet. Dat concludeert RTL Nieuws woensdag op basis van een onderzoek dat het ministerie liet uitvoeren naar de manier waarop het bedrijf metingen uitvoert.
NS herkent beeld niet
RTL zegt dat onderzoek in handen te hebben. Een woordvoerder van de NS zegt dat het bedrijf zich niet herkent in het beeld dat RTL schetst en zegt de aanbevelingen die in het rapport worden gedaan over te nemen.
De spoorwegen meten onder meer of de treinen op tijd zijn, of er goed met reizigers wordt gecommuniceerd en of de treinen schoon zijn. Vorig jaar liet het ministerie onderzoeken of de metingen correct worden toegepast. Uit dat onderzoek blijkt dat op drie van de zeven terreinen de prestaties niet op een goede manier worden gemeten. Het ministerie stuurde het onderzoek niet naar de Tweede Kamer.
Schoon of niet schoon?
De meest in het oog springende tekortkoming bij de metingen doet zich, aldus RTL, voor bij de manier waarop NS bepaalt of een trein schoon is. Volgens de onderzoekers zijn de gerapporteerde cijfers over ,,de reinheid'' van treinen en stations hierdoor ,,niet 100 procent representatief voor de werkelijke reinheid van treinen en stations'', meldt RTL.
De metingen die nodig zijn om te bepalen of de NS voldoet aan de prestatieafspraken met het ministerie, worden uitgevoerd door verschillende onderdelen van NS zelf en door ProRail en onderzoeksbureaus. Die leveren hun gegevens aan NS Reizigers, dat rapporteert aan het ministerie.
Onafhankelijkheid bepleit
De PvdA en de SP dringen aan op een goede, onafhankelijke manier van toetsen. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur liet in een brief aan de NS weten dat zij het niet noodzakelijk vindt dat de metingen door een onafhankelijke instantie worden verricht. Ze wil daarmee extra bureaucratie en hogere kosten voorkomen, staat in de brief die RTL eveneens bezit. ANP