Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NS introduceert nieuwe taxidienst

30-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2369652.jpg
In hun ambitie een vervoerder te worden die mensen van deur tot deur brengt, introduceren de Nederlandse Spoorwegen (NS) woensdag bij wijze van proef de NS Zonetaxi. De NS hoopt met de nieuwe vorm van dienstverlening bestaande klanten te behouden en nieuwe klanten te lokken, aldus het bedrijf.
De proef wordt gehouden op de stations van Amersfoort, Eindhoven, Leeuwarden, Maastricht, Utrecht en vanaf 1 augustus ook op Rotterdam Alexander. Vroeger maakte 3 procent van de treinreizigers gebruik van een taxi om bij de eindbestemming te komen, nu is dat gedaald tot 1 procent. ,,Er is dus duidelijk een groep verloren gegaan'', zei commercieel directeur NS Reizigers Boukje Bügel. Dat zou komen door de wisselende kwaliteit van het taxivervoer en de vooraf onbekende prijs.
De NS Zonetaxis hebben allemaal een keurmerk, staan op een vaste standplaats op de stations en de tarieven staan vast. Zo kost de eerste 2 kilometer 6 euro en komt er voor elke 2 kilometer 3 euro bij. De taxi's rijden vanaf 9 uur 's morgens.
Volgens Bügel blijkt uit onderzoek onder klanten dat er grote behoefte bestaat aan natransport. ,,Mensen komen vaak met de auto of de fiets naar het station, maar zitten dan met het vervoer van het treinstation naar hun eindbestemming.'' De NS heeft dan ook hooggespannen verwachtingen van de nieuwe dienst. Als de proef eind oktober succesvol blijkt, wordt het concept landelijk ingevoerd.
De Treintaxi blijft naast de NS Zonetaxi bestaan. Volgens de NS gaat het om hele andere concepten. Zo is de Treintaxi een deeltaxi en geldt daarvoor een vaste prijs. Het afgelopen jaar werden 265.000 ritten gemaakt met de Treintaxi.
Verder heeft de NS de OV-fiets en de NS-scooter voor transport van en naar stations.
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!