Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NS herziet eigen rol op regionale spoormarkt

29-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Nederlandse_Spoorwegen_11.jpg
De NS herziet haar rol op de spoormarkt in de regio en neemt daarover binnenkort een besluit. Dat kondigde topman Timo Huges donderdag aan in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Het treinbedrijf richt zich volgens hem vooral op het vervoer van reizigers op de belangrijkste trajecten in het land.
Verantwoordelijkheid
De NS heeft voor de komende tien jaar een alleenrecht op dit hoofdrailnet. Samen met spoorbeheerder ProRail ,,hebben wij de handen er aan vol om deze verantwoordelijkheid goed in te vullen'', zei Huges. De rijksoverheid bepaalt steeds in zogeheten vervoersconcessies welk bedrijf waar actief mag zijn.
Gelijke kansen
Volgens concurrenten van de NS die meedingen naar zo'n vergunning op regionale lijnen, zoals Arriva en Connexxion, moet er een speelveld komen waar iedereen gelijke kansen heeft. Nu hebben de kleinere bedrijven vaak geen mogelijkheid te winnen van de NS of haar dochters, aldus Arriva-directeur Anne Hettinga.
Toezichthouder
Topman Bart Schmeink van Connexxion stelde dat de OV-markt nu ,,zeer imperfect'' is en dat de NS daar samen met dochteronderneming Qbuzz (busbedrijf) een ,,hele scheve positie'' in innemen. Wat hem betreft, moet de NS worden uitgesloten van deelname aan de regionale concessiemarkt. Ook is er volgens Schmeink een duidelijke toezichthouder nodig.
Concurrent
Ook Huges constateerde dat de OV-markt bij lange na niet optimaal werkt. ,,We zijn elkaars partner, maar ook elkaars concurrent.'' Volgens de NS-topman leidt dat tot verwarring en te veel rechtszaken nadat trajecten zijn gegund aan een partij. ANP

Meer over:

ns, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!