Kassa

NS: belonen om buiten spits te reizen werkt

02-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
logo_ns_12.jpg
Een proef om het aantal treinreizigers meer over de dag te verdelen, is goed uitgepakt. Dat blijkt uit woensdag door de NS gepubliceerde cijfers van het project 'Spitsmijden'. De 1000 deelnemers reisden tijdens de proefperiode, die liep van augustus 2012 tot en met mei 2013, 20 procent minder in de spitsuren.
Doorstroming en betere bereikbaarheid
Naast de NS deden ook onderzoekers, adviseurs, regionale overheden en het ministerie van Infrastructuur en Milieu mee aan de proef, die uiteindelijk het doel heeft om voor meer doorstroming en een betere bereikbaarheid te zorgen.
30 euro per week
De deelnemers konden 4 maanden lang zo'n 30 euro per week verdienen als ze de spits meden. De reisafstand en het reistijdstip werden geregistreerd met een app voor op de smartphone.
Randstedelingen meest enthousiast
Vooral op de rustigere reisdagen, woensdag en vrijdag, kozen reizigers ervoor om eerder of later naar hun werk te gaan. Mensen uit de Randstad en het zuiden van Nederland waren het meest enthousiast. De regio's uit het noorden en oosten kenden minder deelnemers.
Ondersteunde functie
Deelnemers die zelfstandig werken, pasten hun reistijden het minst aan. Mensen met een ondersteunende functie het meest. ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!