Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

NPCF wil meldpunt bijwerkingen implantaten

02-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Wilna-Wind-NPCF.jpg
Patiëntenfederatie NPCF wil een landelijk meldpunt voor de bijwerkingen van implantaten. Ook wil de federatie dat in een landelijk registratiesysteem precies wordt bijgehouden welk implantaat wanneer, bij wie en door wie wordt ingebracht.
'Klachten kunnen melden'
Met zo'n systeem kunnen patiënten worden teruggevonden als een implantaat ,,ondeugdelijk'' blijkt. ,,Patiënten moeten klachten over deze hulpmiddelen kunnen melden", zegt NPCF-directeur Wilna Wind dinsdag. ,,Pas als je ziet dat een paar honderd mensen dezelfde vage klachten hebben, zie je dat er een probleem is'', aldus Wind.
De NPCF reageert hiermee op een uitzending van het tv-programma Radar maandagavond dat een mandarijnennetje wilde registreren als bekkenbodemimplantaat. Het lukte Radar om van drie keuringsinstanties toezeggingen te krijgen voor een Europese certificering voor het implantaat.
Wake-up call
De NPCF is al een tijd in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid om te zorgen dat het registratiesysteem er komt. ,,Het is stuitend dat dit zo lang duurt'', laat Wind weten. ,,We hopen dat de uitzending een wake-up call is geweest,''
In november werd bekend dat plastisch chirurgen in januari beginnen met een landelijke registratie van borstimplantaten. Aanleiding hiervoor is de affaire met de zogeheten PIP-implantaten. Een rechtszaak van duizenden vrouwen met deze borstimplantaten tegen een Duitse keuringsbedrijf, dient volgende week in Frankrijk. Bij de gezamenlijke claim zijn ongeveer 9000 vrouwen uit verschillende landen betrokken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!