Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Notarissen verzoeken noodwet voor Skype-testament

23-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
erfrecht begrafenis kist 1127
Volgens EPN, de specialistenvereniging van erfrechtnotarissen, moet er zo snel mogelijk een noodwet komen die het mogelijk maakt dat notarissen in tijden van crisis op afstand een testament kunnen maken, zoals via Skype. 
Momenteel kan een steeds grotere groep mensen als gevolg van de coronacrisis geen testament meer maken. Het gaat hierbij vooral om mensen in verpleeghuizen en ziekenhuizen en mensen die zich in thuisisolatie bevinden. De specialistenvereniging constateert dat veel mensen nu hun zaken goed willen regelen voor als ze onverhoopt het slachtoffer worden van het virus.

Pas wetgeving aan voor Skype-testament

De wet gaat ervan uit dat iemand zijn testament persoonlijk in het bijzijn van de notaris ondertekent. Wanneer aan deze eis niet wordt voldaan, is het testament in principe niet geldig. In de huidige crisissituatie is dat volgens de EPN onacceptabel. Persnotaris Aniel Autar geeft aan dat het vanwege de verspreiding van het virus onwenselijk is dat notarissen persoonlijk contact hebben met mensen, maar dat iedereen het recht heeft om een testament te kunnen maken. Daarom gelooft de EPN dat leden hun cliënten tegemoet zouden komen door mee te werken aan een zogeheten 'Skype-testament'. Echter, op basis van de huidige wetgeving kunnen zij dat nu niet doen.

Noodwet voor rechtsgeldig noodtestament

Gelet op de ernst van de crisis roept de EPN de wetgever op voor dergelijke situaties een noodwet te maken die het tijdelijk moet toestaan dat er bijvoorbeeld via Skype een rechtsgeldig noodtestament kan worden opgemaakt. De noodkreet van de notarissen wordt gesteund door erfrechtadvocaten. Persvoorlichter Autar: "De Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland (VEAN) en een aantal juridische hoogleraren heeft mij laten weten de urgentie van het door de EPN gesignaleerde probleem te onderkennen en ondersteunt onze oproep aan de regering." Vooruitlopend op de gewenste noodwet heeft de EPN vandaag aangekondigd een protocol vast te zullen stellen dat door notarissen gevolgd kan worden bij het maken van zo’n noodtestament.
Bron: EPN 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!