Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Notarissen moeten uitbuiting kunnen melden'

02-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
pen-tekenen_01.jpg
Notarissen moeten ondanks hun beroepsgeheim vermoedens van uitbuiting en financieel misbruik kunnen melden. Dat zegt bestuurslid Jef Oomen van de Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB) woensdagavond in het programma De Vijfde Dag. Hij wil daarom in uitzonderlijke gevallen af van het absolute beroepsgeheim.
Misbruik melden
Oomen wil dat notarissen het misbruik voortaan kunnen melden bij het Steunpunt Huiselijk Geweld. Sinds 1 juli geldt al een soortgelijke code voor onder meer huisartsen. Zij hoeven zich bij het vermoeden van huiselijk geweld niet langer te houden aan een absoluut beroepsgeheim. Bij het steunpunt kunnen volgens Oomen ,,signalen bij elkaar komen''. ,,Als ik iets signaleer, kan het zijn dat de bank al fraude heeft geconstateerd en de woningcorporatie ziet dat een vrouw moeite heeft met betalen. Als signalen van een paar kanten samenkomen, heb je een reden om op te treden.''
Aan de bel
Oomen zegt al bij de ministeries van VWS en Veiligheid en Justitie aan de bel te hebben getrokken. ,,We dragen daarmee bij aan de oplossing van een maatschappelijk probleem. Daar zou ik ruimte voor willen krijgen en dat hebben we ook gevraagd aan de ministeries. Kijk eens of er met die Wet meldcode niet ook ruimte in te bouwen is voor het notariaat.’’ Een woordvoerster zegt dat Oomen, hoewel bestuurslid, niet het standpunt van de KNB uitdraagt.
Trouwen met 57 jaar jongere achterneef
Oomen reageert op een zaak van een advocaat die een 79-jarige rijke vergeetachtige dame liet trouwen met haar 22-jarige achterneef. Eind augustus werd de advocaat voor een maand geschorst door het Hof van Discipline, de hoogste tuchtrechter in de advocatuur. Een notaris en een belastingadviseur hadden al hun bedenkingen uitgesproken over de ongewone zaak. Desondanks adviseerde de advocaat de vrouw in gemeenschap van goederen te trouwen met de kleinzoon van haar zus.
Naam melden
,,In dit soort gevallen zou ik dus als notaris willen kunnen melden’’, zegt Oomen in de uitzending. ,,Ik zou dan in ieder geval de naam van een persoon willen kunnen noemen. Nu mag dat, strikt volgens de regels, niet.’’ ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!