Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Notaris vindt partnerschap achterhaald

21-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
handen-armpje-drukken_01.jpg
Het geregistreerd partnerschap kan worden afgeschaft. Juridisch gezien heeft het namelijk inmiddels dezelfde status als het huwelijk. Dat vindt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.
Verwarring
Negen van de tien notarissen merken in de praktijk dat veel mensen niet goed weten wat zij met een partnerschap nu wel of niet regelen. Bovendien wordt het geregistreerd partnerschap dikwijls verward met een samenlevingsovereenkomst. Hier bestaan nog wel grote verschillen. Zo beseffen mensen met zo'n overeenkomst bijvoorbeeld niet dat bij overlijden van de partner, de ander niet automatisch erfgenaam is. Dat moet apart worden geregeld in een testament.
Pensioen
Een ander belangrijk verschil is dat voor gehuwden en geregistreerde partners een wettelijke alimentatieregeling geldt. Voor samenwonenden telt dat niet. Ook hebben die laatsten geen recht op elkaars pensioen dat tijdens de periode van samenwonen is opgebouwd. Geregistreerde partners en gehuwden hebben juist weer wel wettelijke aanspraken.
Gelijk
Geregistreerde partners en gehuwden hebben een vrijwel gelijke positie. Ze worden elkaars erfgenaam en staan zonder aparte regeling automatisch als in gemeenschap van goederen geregistreerd. Daarmee zijn ook partners aansprakelijk voor elkaars schulden.
Ingewikkeld
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie kon vrijdag nog niet veel zeggen over het idee om het geregistreerd partnerschap af te schaffen. ,,Het is niet iets waar ik op voorhand meteen over sta te juichen'', zei hij voorafgaande aan de ministerraad. ,,Daar hebben we een hele discussie over gehad. We zijn nu bezig met een herijking van het afstammingsrecht, ook als het om ouderschap gaat. Het is een ingewikkeld onderwerp, het is ingewikkeld om daar nu iets uit de losse pols over te zeggen.'' ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!