Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Noodregeling bevriest tegoeden DSB

11 okt 2009
  •  
leestijd 1 minuten
2454578.jpg
Klanten die spaargeld bij DSB Bank hebben, kunnen daar niet meer bij. Dat is het gevolg van de noodregeling voor de geplaagde bank van Dirk Scheringa, waarmee de rechtbank in Amsterdam maandag instemde.
Klanten kunnen nog wel tot en met woensdag 250 euro per dag pinnen bij andere banken. Spaarders kunnen bovendien aanspraak maken op het depositogarantiestelsel. Zij krijgen daarmee tot 100.000 euro van hun spaargeld terug.
De Nederlandsche Bank (DNB) vroeg de regeling aan, omdat het voortbestaan van de bank in gevaar werd gebracht doordat klanten massaal geld van hun rekening haalden. Daarnaast stond de solvabiliteit, de mate waarin de bank aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen, volgens DNB onder druk.
Het lukte dit weekeinde niet om DSB een doorstart te laten maken onder de hoede van vijf banken: Rabobank, ABN Amro, ING, Fortis en SNS. Die durfden een overname niet aan omdat gedupeerde klanten mogelijk grote schadeclaims gaan indienen. Ook vreesden ze voor verliezen op kredieten die door DSB Bank zijn verstrekt.
De bank boekte vorig jaar een winst van 50 miljoen euro, 9 procent minder dan in 2007. In de eerste zes maanden van dit jaar haalde DSB een winst van 18 miljoen euro. Bij de publicatie van de cijfers zei Scheringa te hopen 2009 met zwarte cijfers af te sluiten. (anp)

Meer over:

diginieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar