Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Noodklok over ouderenzorg in ziekenhuis

17 jun 2010
  •  
leestijd 1 minuten
543797_elderly_hospital_pat.jpg
De Limburgse ouderenbonden maken zich ernstige zorgen over de kwaliteit van de geriatrische zorg in de Limburgse ziekenhuizen. In een brief aan deze ziekenhuizen stellen de bonden dat bij opname niet of onvoldoende rekening wordt gehouden met bijkomende problemen van ouderen.
Bovendien kent uitgerekend de sterk vergrijzende provincie Limburg volgens de ouderenbonden geen opleiding voor geriatrische zorg. De bonden willen dat vooral de ziekenhuizen in Heerlen en Sittard samen een specialistische afdeling geriatrie gaan ontwikkelen met opleidingscapaciteit. Ouderen boven een bepaalde leeftijd hebben vaak meerdere problemen. Bij opname in het ziekenhuis wordt teveel alleen maar gekeken naar de reden voor opname, terwijl onvoldoende of geen rekening wordt gehouden met de andere lichamelijke ongemakken van de ouderen. De bonden willen dat de afdeling geriatrie bij opname voortaan de opvang van ouderen in het ziekenhuis regelt en coördineert. Nu wordt bij ouderen in een kwetsbare positie een groot aantal bijkomende problemen niet tijdig herkend bij ziekenhuisopname. Het gaat daarbij om zaken als ondervoeding, stemmingsklachten, delirium en geheugenverlies, aldus de briefschrijvers. Ook wordt te weinig gekeken naar interacties tussen de ziektes, terwijl de helft van de ouderen twee of meer ziektes heeft. De ouderenbonden spreken van ,,een gebrek aan aandacht voor de gehele persoon''. Zij willen dat ziekenhuizen deze zorg verbeteren. Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar