Kassa

Noodklok: omzet touringcarbranche daalt tot nul door coronacrisis

04-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bus ov 1127
De touringcarsector doet een noodkreet: het dreigt om te vallen als gevolg van de coronacrisis. Branchevereniging Busvervoer Nederland meldt dat er minstens een half miljard euro aan schade is en dat veertig procent van de bedrijven failliet dreigt te gaan. Hierdoor zouden 2500 mensen zonder werk komen te zitten. Daarom vraagt de organisatie de overheid om hulp. 

Omzet touringcarbranche bijna tot nul gedaald

In Nederland zijn er circa 4000 touringcars. Met name de hoge kosten voor lease en rente dreigen deze de nek om te doen. Bij bijna alle busbedrijven is de omzet nu tot nul gedaald door de coronamaatregelen. Hierdoor komt een groot aantal bedrijven in betalingsproblemen.
De kaalslag heft volgens Theo Vegter van Busvervoer Nederland grote maatschappelijke consequenties. Zo vervullen touringcarbedrijven een belangrijke, maatschappelijke rol als het aankomt om schoolreisjes en uitstapjes van kwetsbare groepen als gehandicapten of ouderen. Ook is de branche vaak verantwoordelijk voor het vervoer van sportverenigingen, werknemers en leerlingen. Dit komt nu op de tocht te staan.

Vraag om overheidssteun

Daarom vraagt de brancheorganisatie de overheid een oplossing te bieden in het tweede pakket aan steunmaatregelen. De vereniging stelt voor een noodfonds te vormen, tijdelijk het eigendom over te nemen van de bedrijfsmiddelen (de touringcars) of volledige staatsgaranties te geven op leningen met lange afbetalingstermijnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!