Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Zeker 20 apps delen gegevens met Facebook zonder toestemming'

31 dec 2018
  •  
leestijd 2 minuten
avg privacy 930x520
Onder andere TripAdvisor en MyFitnessPal delen gevoelige informatie met Facebook zonder dat de gebruiker daar expliciet toestemming voor geeft. 'Ten minste 20 van de 34 onderzochte, populaire android-apps deelt zonder toestemming data met Facebook', schrijft de Financial Times
Het gaat onder andere om de apps Kayak, MyFitnessPal, Skyscanner en TripAdvisor. De apps delen bijvoorbeeld de unieke Android ID van gebruikers. Reis-app Kayak deelt daarnaast ook informatie over reis- en bestemmingsdata en zoekopdrachten.

Meer toestemming vragen aan gebruikers

Volgens Privacy International kan deze manier van informatie delen in strijd zijn met de Europese privacywet die eerder dit jaar intrad. De AVG verplicht bedrijven om consumenten meer toestemming te vragen voor het gebruik van persoonlijke gegevens en hen daarover duidelijker in te lichten.

Niet meteen herkenbaar

Een gebruiker zou door de verzamelde data niet meteen herkenbaar zijn, maar via omwegen kan dat volgens de privacy-organisatie wel. Een aantal apps, zoals Skyscanner, zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van het verzamelen van informatie zonder toestemming. Anderen zeggen een oude versie van Facebooks ontwikkellaarsprogramma gebruikt te hebben.

"Altijd controle"

In een reactie laat Facebook weten dat het voor gebruikers belangrijk is om te weten wanneer een app data verstuurt. Mensen moeten ook "altijd controle" hebben over hoe hun data wordt verwerkt. Het bedrijf laat weten dat ontwikkelaars het verzamelen van informatie uit kunnen schakelen. Bron: Nu.nl/Kassa
Kijk Kassa XL - De Fuik van Facebook
Er is in de geschiedenis van de mensheid nog nooit zoveel data verzameld over mensen als door Facebook. Maar gaat Facebook wel op een veilige en verantwoorde manier om met deze data?

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!