Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nog veel verkeersongelukken voor voetgangers en tweewielers

08-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ongeluk auto verzekering 1127
Vorig jaar nam het aantal verkeersslachtoffers af omdat het het door corona rustiger was op de weg. Maar er was amper een daling te zien in de kwetsbare groep voetgangers, fietsers, brommers en andere tweewielers. Dat zegt verkeerskundig ICT-bureau VIA in het AD. VIA analyseert jaarlijks de gegevens van politie en verzekeraars om verkeersongevallen in kaart te brengen.
Volgens VIA hebben de coronamaatregelen voor een daling van het aantal verkeersongevallen gezorgd. De lockdownmaatregelen werden genomen in maart en april en vanaf oktober. Het aantal ongeluikken nam in deze maanden ook duidelijk af, aldus VIA. Verder waren in de periode van maart tot en met december 23 procent minder verkeersongevallen dan werd verwacht op basis van voorgaande jaren.

"Kwetsbare vervoerswijzen"

Het aantal slachtoffers nam ook af. Vanaf maart waren er 13 procent minder gewonden en sterfgevallen in het verkeer dan te verwachten viel. In heel het jaar 2020 was het aantal sterfgevallen 8 procent lager dan verwacht. 11 procent minder mensen raakten gewond.
De onderzoekers hebben onderscheid gemaakt tussen "kwetsbare vervoerswijzen", dat zijn voetgangers en alle tweewielers, en andere weggebruikers. Het valt op dat bij de kwetsbare vervoerswijzen vorig jaar amper een daling te zien was in het aantal verkeersslachtoffers. Het waren vooral automobilisten en andere weggebruikers die niet als kwetsbaar te boek staan die minder omkwamen of gewond raakten in het verkeer.
VIA vindt het opvallend dat in maart en april veel minder verkeer op de weg was, maar het aantal doden en gewonden onder voetgangers en bestuurders van tweewielers amper afnam. "De regel: ‘minder verkeer, minder kwetsbare vervoerswijzen-ongevallen' geldt blijkbaar niet", schrijven de onderzoekers hierover. "Een verklaring hiervoor wordt mede gezocht in de hogere rijsnelheden, met name op de ontsluitingswegen die veel minder verkeer hadden." ANP

Meer over:

ongelukken, verkeer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!