Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Het consumentenplatform van BNNVARA

#IkRedHetNietMeer: Wil jij jouw verhaal delen? Of wil je graag hulp bieden?
Kassa

Nog steeds willekeur toekennen verzekeringen aan ex-kankerpatiënten

09-01-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fallback image for card
Vorig jaar mei lieten we zien dat jonge mensen die zijn genezen van kanker, de rest van hun leven problemen hebben met het afsluiten van verzekeringen. Ze worden afgewezen of moeten flink hogere premies betalen .
Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars beloofde in onze uitzending dat er eind 2015 een onderzoek komt om met recentere statistieken werken. De vraag is natuurlijk: Is dat gelukt?
Update
Laurence Maes van Levenmetkanker  licht in de studio toe wat het Verbond van Verzekeraars de afgelopen maanden heeft gedaan. “Begin deze maand is er een onderzoeker bij het Verbond aangesteld die verschillende databestanden gaat koppelen met actuele Nederlandse cijfers. Ze gaat zich eerst richten op borstkanker en later ook op melanoom en hodgkin.”
Kanttekeningen
De vraag is natuurlijk: Gaat de willekeur aan premievoorstellen veranderen wanneer het nieuwe risicomodel van het Verbond van Verzekeraars wordt gebruikt? “Het zal er in ieder geval voor zorgen dat verzekeraars dezelfde statistieken gebruiken”, denkt Maes. “We vragen ons wel af of er met het nieuwe risicomodel wel reële premies uitkomen.”
Volgens Maes moet er iets veranderen in de manier waarop met name de medisch adviseurs van de verzekeraars kijken naar de ziekte kanker. “Zij geven het advies van acceptatie en premiehoogte. Als deze adviseurs nog last hebben van het stigma dat kanker heeft, dat het uiteindelijk toch een fatale ziekte is, dan verandert er niets.” Maes benadrukt in de uitzending dat kanker allang niet meer fataal hoeft te zijn. Tegenwoordig overleeft 1 op de 2 mensen met diagnose kanker. Momenteel zijn er 500.000 overlevenden van kanker in Nederland.
Independer
Maes vertelt ook over de samenwerking met vergelijkingssite Independer . Die samenwerking is er om meer inzicht te krijgen in de adviezen die mensen met een verleden met kanker krijgen van verzekeraars. Uit het onderzoek van Kassa uit mei 2015  bleek dat het eigenlijk volstrekt willekeurig is wat de verzekeraar de klant met een kankerachtergrond aanbiedt als verzekering. Als de verzekeraar überhaupt al iets aanbiedt. “We hebben onlangs cijfers gekregen van vergelijkingssite Independer die een module heeft opgesteld waarbij er eerst een medisch rapport gemaakt wordt. Dat wordt vervolgens voorgelegd aan verschillende verzekeraars”, aldus Laurence Maes. “De verzekeraars bepalen vervolgens of – en voor welke premie – ze de klant willen verzekeren. Independer vergelijkt vervolgens alle op maat gemaakte premies.”  
Grote premieverschillen
“Zoals we eigenlijk al wisten komen er grote verschillen uit qua aanbieding op één medisch dossier”, zegt Maes. Bijvoorbeeld: Een vrouw die in 2012 baarmoederhalskanker heeft gehad, kreeg bij de ene verzekeraar een premie van gemiddeld 18 euro per maand. Bij een andere verzekeraar een premie van 79 euro per maand. Dat is dus een verschil van maar liefst 62 euro per maand. Over de gehele looptijd van 30 jaar is dat 22.154 euro! Een verschil van ruim 400 procent!
Een ander voorbeeld van een vrouw met borstkanker uit 2014: Er is een verzekeraar die de klant zonder verhoging accepteert maar een andere verzekeraar heeft een premie die 41 euro per maand hoger ligt. Dat is over de gehele looptijd 14.760 euro.
Zomer 2016
De verwachting is dat deze zomer het onderzoek van het Verbond van Verzekeraars is afgerond en de nieuwe cijfers gebruikt kunnen worden. Wordt vervolgd...

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

breem103
breem10312 jan. 2016 - 20:02

Ik mis een verwijzing naar hart patiënten die met het zelfde probleem kampen.

chronisch zieke
chronisch zieke10 jan. 2016 - 22:28

Willekeur door zorgverzekeringen? Goh, ze krijgen toch ook alle kans dat te doen van Den Haag? Dacht u nou werkelijk dat het voor chronisch zieken en gehandicapten anders was? Het is nog sterker ........ Den Haag past het zelf ook toe!

tijger1
tijger110 jan. 2016 - 19:07

@jurdirks Wat heeft dit met de zorgverzekeringswet te maken!

jurdirks
jurdirks10 jan. 2016 - 10:33

Goed hé de die zorgverekeringswet, we zijn er echt op vooruitgegaan, niet dus. 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!